Łączna liczba wyświetleń

piątek, 25 maja 2012

Kostki w polewie z wiórkami kokosowymi

Bardzo słodkie, ale pyszne kosteczki, dla dzieci idealne. Choć są trochę pracochłonne polecam.


Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Polewa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
  •  30 dag wiórek kokosowych
Margarynę rozpuścić i utrzeć z cukrem. Ucierając dodać jajka, mleko i pozostałe składniki ciasta. Formę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut.
Margarynę rozpuścić i wymieszać z mlekiem, cukrem  i kakao. Gotować , aż masa zgęstnieje.
Gdy ciasto będzie już zimne pokroić je na kostki. Kostki maczać w polewie i obsypać wiórkami kokosowymi.

środa, 23 maja 2012

Placuszki drożdżowe


Składniki:

  • 42 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Drożdże połączyć z łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłego mleka, rozczyn drożdżowy i masło. Wszystko wymieszać na jednolitą masę i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Smażyć na gorącym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu potem posypać cukrem pudrem.

wtorek, 22 maja 2012

Truskawkowo cytrynowa kostka



Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 12 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • cukier waniliowy
Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzątku. Cytrynę spażyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. Masło utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Połączyć z kolejno wbijanymi jajkami. Dodać skórkę i sok z cytryny. Na koniec dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok 25 minut. Gdy placek wystygnie rozłożyć pokrojone truskawki, zalać tężejącą galaretką. Gdy zastygnie pokroić w kostkę.


piątek, 18 maja 2012

Sałatka z groszkiem i ogórkiem kiszonym


Składniki:
  • pół puszki groszku
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 3 jajka na twardo
  • mała cebulka
  • 3 łyżki kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu
Groszek konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki, jajka i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem do smaku.

środa, 16 maja 2012

Kolorowy torcik galaretkowy

Bardzo prosty torcik, idealny na ciepłe dni, a w dodatku kolorowy i owocowy.

Składniki:
  • galaretka czerwona
  • galaretka zielona
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń
  • 0,5 litra kremówki
Galaretkę czerwoną i zieloną rozpuścić w oddzielnych talerzykach. Zostawić aby stężała (można przygotować poprzedniego dnia). Owoce osączyć i pokroićw kostkę, zastygnięte galaretki również pokroićw kostkę. Tortownicę wyłożyćfolią aluminiową. Pomarańczowe galaretki rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie na opakowaniu. Gdy zaczną lekko tężeć połączyć je ze spienioną kremówką. Dodać pokrojone owoce i galaretki, wymieszać. Całą masę przelać do tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia.
 

wtorek, 15 maja 2012

Proste nadziewane pieczarki


Składniki:
  • 40 dag pieczarek
  • 15 dag sera żółtego
  • 20 dag wędzonego boczku
  • sól
Kapelusze pieczarek obrać. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć tak, aby był chrupiący. Usmażony boczek wyjąć z tłuszczu, ostudzić i wymieszać z tartym serem startym na małych oczkach. (Ogonki pieczarek można pokroić, przesmażyć na tłuszczu z boczku  i dodać do sera żółtego). Kapelusze pieczarek posolić i napełnić masą. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 15-20 minut w piekarniku, podawać gorące.

poniedziałek, 14 maja 2012

Prosta chińszczyzna


Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki
  • olej do smażenia
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • mrożona mieszanka chińska
  • papryka ostra
  • przyprawa do chińskiego
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na rumiano. Pieczarki pokroić na półplasterki, cebulę w kostkę i dodać do kurczaka. Dusić razem ok 8 minut. Dodać mieszankę chińską i dusić ok 15 minut. Dodać przyprawy i dusić 10 minut. Podawać z ryżem.

niedziela, 13 maja 2012

Szybka sałatka obiadowa


Składniki:
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 sałata
  • 1 cebulka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
Sałatę umyć i porwać na kawałki. Ogórka obrać. Pomidora, ogórka, paprykę i cebulkę pokroić na kawałki, dodać do sałaty. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z majonezem i śmietaną. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

piątek, 11 maja 2012

Rurki z kurczakiem, papryką i pomidorami

Kolorowe i smaczne danie dla miłośników makaronów.

Składniki:
  • 20 dag makaronu penne
  • 70 dag papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka gałązek oregano
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 8 dag żółtego sera
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć kurczaka, szybko obsmażyć na silnym ogniu. Oprószyćsolą i pieprzem, wyjąć na talerzyk. Na ten sam tłuszcz wyłożyć cebulę i paprykę, przykryć i dusić 5 minut na małym ogniu. Oregano opłukać, posiekać. Dodać do podsmażonych warzyw razem z pomidorami, zagotować, obficie doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotowy sos połączyćz kurczakiem i makaronem. Makaron przełożyć do żaroodpornej formy, wierzch posypaćtartym serem. Zapiekać 30 minut w 200 stopniach.

czwartek, 10 maja 2012

Francuskie pakieciki

Bardzo dobry pomysł na przekąskę.

Składniki:
  • 1 ciasto francuskie
  • keczup
  • 10 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 pieczarki
  • 8 dag sera żółtego
  • przyprawa do pizzy
  • żółtko
Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę i pieczarki również. Wszystko usmażyć na patelni. Ciasto posmarować keczupem i przełożyć usmażone nadzienie. Wszystko posypać tartym serem. Ciasto zwinąć i pokroić na 7 grubych plastrów. Ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku ok 30 minut, aby ciasto się zarumieniło.

poniedziałek, 7 maja 2012

Rafaello z krakersami

Pyszne kokosowe i kremowe ciasto, które rozpływa się w ustach.

Składniki:
  • 2 opakowania krakersów
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 paczki wiórków kokosowych
  • 1 i 1/2 margaryny
Z mleka odlać 1 i 1/2 szklanki, dodać do tego cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz obie mąki. Całość wymieszać. Pozostałą część mleka zagotować i ugotować budyń. Po wystudzeniu budyń utrzeć z margaryną i wiórkami kokosowymi ( 1/2 opakowania zostawić). Przełożyć3 warstwy:
- krakersy
- masa
- krakersy
- masa
- krakersy
- masa
- wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi

piątek, 4 maja 2012

Przekładaniec kawowo budyniowy

Ciasto pyszne i rozpływające się w ustach. Najlepsze następnego dnia.

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa kawowa:
  • 0,5 litra kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec 25-30 minut.
Budynie ugotować na mleku, wystudzić. Margarynę utrzeć, dodawać stopniowo ostudzony budyń, cukier puder i aromat. Wszystko razem wymieszać.
Kremówkę ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem, kakao i przesianą na drobno kawą.
Zimny biszkopt przekroić na pół. Na pierwszej części rozsmarować masę budyniową i 1/3 masy kawowej. Przykryć drugim plackiem, posmarować resztą masy kawowej i dowolnie udekorować. Trzymać w chłodnym miejscu.

czwartek, 3 maja 2012

Mini pączki na majowy weekend

Pyszne pączki, do zabrania na majowy piknik są idealne, choć zrobienie ich zajmuje trochę czasu, ale warto czekać . Przepis na te małe pyszności znalazłam na blogu Waniliowa Chmurka przepis orginalny tu. Polecam ten przepis, bo pączuszki są pyszne.

Składniki:

  • 275 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru waniliowego
  • 20 g miękkiej margaryny
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Mąkę mieszamy z cukrem waniliowym i solą. W kubeczku mieszamy drożdze, dodajemy trochę mąki, ciepłego mleka i trochę cukru. Całość mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy go do miski z mąką. Potem dodajemy żółtko, resztę letniego mleka, margarynę i spirytus. Wszystkie składniki mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pienę i dodajemy do ciasta. Ciasto zagniatamy, by było miękkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubośc ok 1 cm i wycinać kieliszkiem kółeczka, które należy formować w kuleczki. Pączuszki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie rozgrzewamy olej i partiami smażymy pączuszki. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Potem posypujemy cukrem pudrem.

wtorek, 1 maja 2012

Jeszcze niespodzianki kwietniowe

Takie oto miałam jeszcze niespodzianki w kwietniu. Bardzo zadowolona jestem z miksera z misą bo takiego jeszcze nie mam, a napewno się przyda.