Łączna liczba wyświetleń

sobota, 30 czerwca 2012

Pancakes z sosem truskawkowym


Składniki na ok 40 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 60 dag truskawek
  • 3-4 łyżki cukru
  • bita śmietana
Mąkępołączyć z proszkiem do pieczenia, solą, cukremi i orzechami. Mleko połączyć z olejem i jajkami. Całość zmiksować razem na gładkie ciasto. Smażyć na rumiano z obu stron na suchej patelni teflonowej kładąc po dwie łyżki ciasta na placek, lekko rozprowadzając. Truskawki umyć i utrzeć z cukrem. Ja rozdrobniłam tłuczkiem od ziemniaków. Pancakes podawać polane sosem i udekorować bitą śmietaną.

Naleśnikowa Sobota 2

piątek, 29 czerwca 2012

Trójkąty z pastą lekko pomidorową

Polecam zarówno na śniadanie jak i na kolację.
Składniki:
  •  puszka makreli w kremie pomidorowym
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 2 garście posiekanego szczypiorku
  • sałata
  • kwadratowe kromki chleba
 Jajka pokroić w drobną kostkę. Makrelą rozdrobnić widelcem i razem z kremem pomidorowym wymieszać z jajkami i szczypiorkiem. Pastę doprawić solą i pieprzem oraz majonezem. Kromki chleba przekroić by powstały trójkąty. Na każdy trójkąt kłaść liść sałaty, a potem pastę.


czwartek, 28 czerwca 2012

Tort ptysiowo karpatkowy z czereśniami

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 dag wypestkowanych czereśni
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 1 krem karpatka
  • 1 polewa czekoladowa

W garnku zagotować 3/4 szklanki wody z margaryną i łyżeczką cukru oraz szczyptą soli. Na wrzątek wsypać mąę, zestawić z ognia i energicznie ucierać, potem ponownie wstawić na ogień i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie dodawaćkolejno jajka i ucierać na gładką masę. Tortownicę posmarować margaryną, obsypaćbułką tartą i przełożyćdo niej 1/3 masy. Piec ok 20 minut. Z pozostałego ciasta upiec jeszcze dwa placki i ostudzić.
Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaiu i odłożyć 4 łyżki do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i połączyć z pozostałym kremem.
Na jeden krążek ciasta przełożyć połowę kremu karpatkowo- poziomkowego, wyłożyć połowę czereśni, przykryćdrugim plackiem, resztą kremu i czereśni. Przełożyćostatni krążek ciasta i polaćpolewą. Udekorowaćodłożonym kremem karpatkowym i czereśniami. 


wtorek, 26 czerwca 2012

Mega jagodowe ciasto

Składniki:
  •  700 g jagód
  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • paczka biszkoptów
  • galaretka
Jagody z cukrem zmiksować blanderem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kremówkę ubić, połączyć z jagodami. Żelatynę podgrzać by się rozpuściła i dodać do jagód. Biszkopty ułożyć w tortownicy, zalać masą jagodową. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i gdy zacznie tężeć wylać na jagody. Chłodzić w lodówce.


poniedziałek, 25 czerwca 2012

Sernik na zimno z truskawkami


Składniki:
  • 40 dag serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 ml kremówki
  • 2 galarertki truskawkowe
  • paczka biszkoptów
  • cukier waniliowy
  • śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 dag truskawek
  • 1 banan
  • truskawki do dekoracji

Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy. Jedną galaretkę rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić na puszystą masę ze śmietan fixem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zmiksowanymi truskawkami. Serek waniliowy wymieszać z ubitą kremówką i lekko stężałą galaretką. Tak powstałą masę wylać na biszkopty. Na koniec na serniku ułożyć truskawki i pokrojonego banana, a cołość zalać lekko tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki.

sobota, 23 czerwca 2012

Naleśniki jabłkowo gruszkowe


Ciasto naleśnikowe:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
Farsz jabłkowo gruszkowy:
  • 3 jabłka
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

 Naleśniki: wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą mikserem. Ciasto nie powinno być za gęste. Smażymy naleśniki na rumiano z obu stron.
Farsz jabłkowo gruszkowy: jabłka i gruszki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnaka razem z wodą, miodem i sokiem z cytryny. Część masy zmiksować blenderem i dusić razem ok 15 minut. Usmażone naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty.

Naleśnikowa Sobota 2

czwartek, 21 czerwca 2012

Placuszki jabłkowe

Teraz gdzie tylko nie spojrzeć truskawki, u mnie niestety już się kończą więc dla odmiany proponuję coś jabłkowego. Placuszki są delikatne w smaku i rozpływające się w ustach.
Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 jabłka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Jajka, mąkę, mleko i cukry zmiksować. Dodać wodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, przekroić na 8 części i wyciąć gniazda nasienne, a potem pokroić na plasterki. Wymieszać z ciastem. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżą porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.



środa, 20 czerwca 2012

Kapusta młoda


Składniki:
  • kapusta młoda
  • marchewka młoda
  • kostka rosołowa
  • koperek
  • szczypiorek
  • 20 dag kiełbasy cienkiej
  • sól
  • pieprz
Kapustę poszatkować i wrzucić do gotującej się wody. Chwilę pogotować aż kapusta trochę zmięknie. Odcedzić (część wody z kapusty zostawić). Do kapusty dolać trochę wodyz gotowania, włożyć kostkę rosołową i startą marchewkę. Chwilę gotować razem. Kiełbasę pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni i dodać do kapusty. Wymieszać. Do kapusty dodać pokrojony szczypiorek i koperek, doprawić i pogotować jeszcze chwilkę.

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Truskawkowa pianka


Składniki:
  • 500 ml kremówki
  • 4 żółtka
  • 18 dag cukru
  • 50 dag truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • zmielone orzechy
Żelatynę zalać połową szklanki wrzącej wody i mieszać do czasu aż się rozpuści. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem do białości, a potem wymieszać z ostudzoną żelatyną. Truskawki zmiksować blenderem na mus i połączyć z żółtkami i żelatyną. Do kremówki dodać truskawki, cały czas ubijając. Przełożyć do pucharków, udekorować truskawkami i zmielonymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

środa, 13 czerwca 2012

Tort truskawkowy

Sezon truskawkowy trwa, więc zapraszam na truskawkowy tort.

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu
Krem:
  • 750 ml kremówki
  • 3 śmietan fixy
  • 30 dag truskawek
  • 1/2 słoika dżemu truskawkowego
  • tarta czekolada do dekoracji
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
Białak ubić z cukrem. W szklance przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka, wolno wymieszać, dodać mąę i oliwę. Ciasto wylać do tortownicy. Po ostudzeniu podzielić na 3 płaty.
500 ml kremówki ubić z cukrem waniliowym i 2 śmietan fixami oraz 3 łyżkami cukru. Dodać pokrojone truskawki (kilka odłozyć do dekoracji). Spód ciasta posmarować połową dżemu i połową kremu. Przykryć drugim płatem i resztą dżemu i kremu. Całość nakryć pozostałym płatem biszkoptu. Resztę kremówki ubić ze śmietan fix i 2 łyżkami cukru. Posmarować boki i wierzch ciasta. Posypać tartą czekoladą i udekorować truskawkami.


poniedziałek, 11 czerwca 2012

Moje bułeczki z czosnkiem

Pyszne bułeczki z czosnkiem i natką pietruszki, a przepis na nie znalazłam w nr 6/2012 gazetki Przyślij Przepis. Bułeczki są super więc polecam.

Składniki:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 dag cukru
  • 8 dag drożdży
  • 250 ml mleka
  • 9 dag margaryny
  • jajko
  • 8 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól
Mąkę, drożdże, cukier oraz 1/2 łyżeczki soli zagniatamy z mlekiem (łyżkę odlewamy) i 1/3 roztopionej margaryny. Ciasto powinno być gładkie. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 13-14 części. Formujemy kulki, każdą spłaszczamy, zlepiamy jak pierogi i znów spłaszczamy, nadając kształt bułeczki. Układamy złączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Farsz: czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z resztą margaryny i posiekaną natką. Solimy. Jajko mieszamy z łyżką mleka. Smarujemy bułeczki. Nożem nacinamy głęboką kieszonkę i wkładamy farsz. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

piątek, 8 czerwca 2012

Parowar Tefal minicompact

Dziś miałam odwiedziny miłego pana kuriera z paczuszką do mnie, a zawartość była taka jak na zdjęciu. Mój nowy wygrany parowar. Bardzo się z niego cieszę, bo takiego sprzętu jeszcze nie miałam. Ciekawe co dobrego się z niego wyczaruje.

czwartek, 7 czerwca 2012

Truskawkowo czekoladowe pancakes

Sezon truskawkowy w pełni więc podaję kolejny przepis na pyszności z truskawkami. Tym razem pyszne truskawkowe pancakes z czekoladą.

Składniki na 25 sztuk:
  • 4 dag margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 13 dag truskawek
  • 8 kostek czekolady mlecznej
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Potem dodać jajko, cukier waniliowy, miód, mleko i ostudzoną margarynę. Wszystko wymieszać mikserem, aby ciasto było gładkie. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, a truskawki pokroić na na mniejsze kawałki i razem z czekoladą dodać do ciasta, potem wymieszać łyżką. Pancakes smażyć na suchej patelni teflonowej na runiano z każdej strony.

wtorek, 5 czerwca 2012

Mój biszkoptowy truskawkowiec

Przepis na to pyszne truskawkowe ciasto znalazłam w gazetce Przyślij Przepis. Ja użyłam do niego trochę więcej truskawek i zrobiłam w kwadratowej tortownicy. 

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
  •  60 dag truskawek
  • 2 serki homogenizowane (40 dag)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki truskawkowa

Dodatkowo:
  •  40 dag truskawek
  •  galaretka truskawkowe


Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Wlać olej i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto upiec w kwadratowej tortownicy ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
60 dag truskawek zmiksować blenderem. Dodać serki, jogurt naturalny i cukier puder. Dwie galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Gdy zaczną tężeć dodać je do masy i wymieszać. Masę wylać na ciasto i odstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętej masie ułożyć40 dag truskawek pokrojonych na połówki. Na truskawki wylać trzecią galaretkę rozpuszczoną w trochę mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu. Schłodzić i trzymać w lodówce.


poniedziałek, 4 czerwca 2012

Mój gulasz a'la curry

Przepis na to danie znalazłam w gazetce Przepisy Czytelników Nr 3/2011. Przepis zawiera pewne moje małe zmiany między innymi zamieniłam żółtą paprykę na czerwoną, dodałam również więcej fasolki i curry, natomiast nie dodawałam musztardy. Tym razem wyszło mi trochę mało sosu, ale jak zrobię następnym razem to napewno zrobię więcej.

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 garście mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 papryka czerwona
  • 5-6 pieczarek
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • 300 ml bulionu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 1 łyżeczka oliwy
Oliwę rozgrzać. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i usmażyć na rumiano na oliwie. Dodać pieczarki, paprykę i cebulę pokrojone w kostkę. Gdy całość się podsmaży dodać drobno posiekany czosnek i całość zalać bulionem. Oprószyć curry, dodać fasolkę i gotować wszystko ok 15 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny połączony ze śmietaną i odrobiną sosu. Doprawić. Podawać z ryżem posypane szczypiorkiem.

piątek, 1 czerwca 2012

Niby calzone


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 42 g drożdży
  • ok 1 szklanki letniej wody
Nadzienie:

  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 2 pomidory
  • 15 dag cukinii
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do pizzy
  • 10 dag żółtego sera
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Dodać do mąki, soli i oleju. Stopniowo dodawać wodę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Chwilę smażyć razem. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i cukinię (obraną), doprawić i dusić ok 10-15 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na dwa placki. Jednym wyłożyć natłuszczoną tortownicę, wyłożyć nadzienie, posypać tartym serem i przykryć drugim plackiem, skleić boki. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku.