Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 28 lutego 2013

Kolanka z tuńczykiem

Szybka i smaczna sałatka z tuńczyka z wykorzystaniem Makaronu Międzybrodzkiego, który dostałam do testowania. Kolanka sprawdzają się idealnie to tego typu sałatki. Polecam.
Składniki:
  •  110 g makaronu kolanka Międzubrodzkiego
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 mała cebulka
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • szczypiorek do posypania
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
 Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka osączyć z oleju i połączyć z makaronem. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać i dodać do makaronu. Kukurydzę osączyć i razem z serem, koperkiem i przyprawami dodać do makaronu. Wymieszać. Doprawić majonezem i jogurtem naturalnym. Posypać szczypiorkiem.


wtorek, 26 lutego 2013

Kukurydziane mielone

Składniki:
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag kukurydzy z puszki
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, czosnek, cebulę, kukurydzę, jajko i przyprawy. Całość wymieszać i ewentualnie dosypać bułkę tartą. Z mięsa uformować 8 kotlecików. obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju z obu stron na rumiano. Podlać wodą i dusić 10-15 minut.

sobota, 23 lutego 2013

Wstążki z sosem pizzowym

Ostatnio dostałam do wypróbowania makaron Międzybrodzki, więc postanowiłam zrobić coś pysznego, smacznego i szybkiego. Postanowiłam zrobić sos o smaku pizzy i wyszło pysznie, a makaron Międzybrodzki nadaje się do tego idealnie.
 
Składniki:
  • 275g makaronu wstążka Międzybrodzkiego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag pieczarek
  • 1 papryka marynowana
  • 1 kartonik krojonych pomidorów
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 20 dag sera żółtego
  • 20 dag szynki
  • 20 dag kiełbasy cienkiej
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • oregano
  • bazylia
  • olej
  • szczypiorek do posypania
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek, a później pieczarki pokrojone w półplasterki, posypane lekko solą. Całość dusić, aż pieczarki zmiękną. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory i kukurydzę. Szynkę pokroić w paseczki, a kiełbasę w kostkę. Podsmażyć  na oleju i dodać do warzyw. Doprawić przyprawami. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać do sosu razem z serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Wyjąć na talerz i posypać szczypiorkiem.
 

piątek, 22 lutego 2013

Zapiekanka rybno ryżowa

Składniki:
  • 2 płaty ryby
  • przyprawa do ryb
  • bułka tarta
  • 1 duża marchew
  • 2 żrednie cebule
  • 4 łyżki kancentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 torebki ryżu
  • 1 papryka marynowana
  • olej do smażenia
Rybę doprawić przyprawą do ryb i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano na oleju. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Marchew i cebulę podsmażyć na oleju, dodać koncentrat pomidorowy i ryż oraz paprykę marynowaną pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać, na koniec dodaćrybę pokrojoną w kostkę. Wymiesać, dodaćprzyprawy i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 25 minut.

czwartek, 21 lutego 2013

Pyszne czosnkowe bułeczki

Pyszne czosnkowe bułeczki gorąco polecam, na pewno jeszcze nie raz je zrobię. Przepis na nie znalazłam na blogu Kuchenna Wyspa Smaków. Przepis oryginalny znajdziecie tu a poniżej zamieszczam przepis z moimi małymi zmianami. Bułeczki są proste do zrobienia i w miarę szybkie.
Składniki na bułeczki:
  •  500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 60 ml mleka
  • 200-250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na glazurę:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta grubej soli

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsce by ruszyły. Mąkę przesiać, dodać zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto dolewając stopniowo wodę, bo nie cała może być zużyta. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść chwilę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować wałeczki dość długie, a następnie końcówki zwinąć do środka. Jedną na wierzch, a drugą pod spód.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić, by trochę podrosły. Następnie posmarować pędzelkiem przygotowaną glazurą z roztopionego masła, ziół prowansalskich i drobno posiekanego czosnku. Na koniec posypać solą.
Bułeczki piec 15-20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180 stopni.

środa, 20 lutego 2013

Zupa z pieczarkami i pomidorem

Składniki:
  • kość od schabu
  • ziarenka smaku
  • marchewka
  • pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4-5 ziemniaków
  • cebula
  • 5 pieczarek
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 pomidor
  • szczypiorek
Kość schabową zalać 1,2 litra wody. Chwilę gotujemy i zbieramy powstałe fusy. Potem dosypujemy ziarenka smaku, tartą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i chwilę smażymy razem. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, smażymy chwilę i całość dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Zupę przyprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną. Na talerzu posypujemy szczypiorkiem.

wtorek, 19 lutego 2013

Tagliatelle kurczakowe z patelni

Składniki:
  • 30 dag makaronu tagliatelle
  • pierś z kurczaka
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 7 pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gulaszu
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa. Podsmażyć na rumiano na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć chwilę razem. Pieczarki pokroić w półplasterki, a paprykę w kostkę, dodać do mięsa. Doprawić i dusić około 10 minut. Podlać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i dusić 15 minut. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i dodać do sosu. Całość wymieszać. 

środa, 13 lutego 2013

Ryba w pomidorowym sosie

Składniki:
  • 2 płaty ryby
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • bułka tarta
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
 
Rybę pokroić na mniejsze kawałki posypać przyprawą do ryb. Rybę obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano na oleju. Wyjąć.
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać, zeszklić razem na oleju. Potem dodać pokrojone w kostkę pomidory i dusić razem. Pod koniec dodać przyprawy i rybę. Dusić chwilę razem.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

poniedziałek, 11 lutego 2013

Roladki z pieczarkami

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 6 pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
 
Pierś z kurczaka pokroić na 6 plastrów. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oiwy. Dodać pieczarki o torchę soli. Smażyć około 4 minuty. Wystudzić.
Na plastry kurczaka położyćporcję pieczarek. Zwinąć i zpiąćwykałaczkami. Obtoczyć w jajku i bułec tartej. Usmażyć na rumiano na oliwie. Podlać wodą i dusić około 15 minut.

czwartek, 7 lutego 2013

Pączki z ziemniakami

Przepis na te pyszne i zaskakujące pączki znalazłam w gazetce Moje Gotowanie nr 2. Przepis pochodzi z bloga ziołowyzakątek.com.pl. Pączki pyszne i szybko się robi, nie raz jeszcze je zrobię.
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 23 dag ugotowanych ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru pudru
  • 5 dag roztopionego masła
  • 1,2 dag drożdży
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru i poczekac aż zaczną pracować. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do miski dodać makę, ziemniaki, żółtka, mleko z drożdżami, cukier puder, masło, sól, spirytus. Mikserem zarobić ciasto. Potem ugniatać chwilę ręką, by ciasto było gładkie i lśniące. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać trochę mąki, a jeżeli za gęste to mleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciełe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formyjemy kulki z ciasta (żeby ręce się nie kleiły smarujemy je olejem, pączki również wykładamy na posmarowaną olejem powierzchnię). Odstawiamy na 20-30 minut. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, choć żeby nie był zbyt gorący.Osączamy na papierowym ręczniku i gdy lekko przestygną posypujemy cukrem pudrem. Można dodatkowo pączki nadziać marmoladą, u mnie były tym razem bez nadzienia.
 

Churros

Przepis na takie słodkości znalazłam w gazetce Gotuj krok po kroku nr 1/2013.
 
Składniki:
  • 75 g margaryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 125 g mąki
  • 4 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Miękką margarynę i cukier rozpuścić w około 225 ml wrzącej wody, potem dodać mąkę z solą. Cały czas energicznie mieszać, aż ciasto przestanie się lepić do brzegów naczynia. Masę ostudzić, a potem dodawać stopniowo po jednym jajku.
Na patelni rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę i wyciskać ciasto prosto na tłuszcz. Smażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 4 lutego 2013

Zupa pomidorowa

Składniki:
  • 3 skrzydełka
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • liść selera
  • sól
  • pieprz
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki śmietany
  • makaron świderki

Mięso zalać 1,5 litra wody, chwilę gotować razem i odszumować powstałe fusy. Następnie dodać obraną marchewkę, pietruszkę, liść selera, cebulkę, kostkę rosołową, sól i pieprz. Wszystko gotować razem około 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, podgrzewać na małym ogniu około 5 minut. Następnie w pół szklanki zupy rozmieszać śmietanę i wymieszać z całością. Podawać z makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.

niedziela, 3 lutego 2013

Faworki

Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym mikserem. Dodać śmietanę, margarynę, spirytus, sól i mąkę pszenną. Zmieszać mikserem, a potem wyrobić ręką na gładką masę. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa 3-4 razy. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część cienko rozwałkować, pokroić na 3 cm paski, a potem na ok 10-15 cm prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i przez nacięcie przewinąć jeden koniec.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku. Potem posypać cukrem pudrem.