Łączna liczba wyświetleń

piątek, 26 kwietnia 2013

Zapiekanka z muszelkami

Składniki:
  • 40 dag makaronu muszelki
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule cukrowe
  • 3 pieczarki
  • 1 papryka czerwona
  • 3 jajka
  • 15 dag startego sera zółtego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do spaghetti
  • olej
 Mięso mielone podsmażyć na oleju. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażyć razem. Potem dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Doprawić i dusić około 20 minut.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron zmieszać z sosem i jajkami. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przełożyć makaron z dodatkami. Zapiekać około 25 minut w piekarniku. Przed końcem posypać tartem serem żółtym.
 

środa, 24 kwietnia 2013

Pieczarkowe jajka

Składniki:
  • 6 jajek
  • 6 pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1/4 papryki czerwonej
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać. Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki przesmażyć na oleju, lekko doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Żółtka rozetrzeć widelcem i dodać do ostudzonych pieczarek. Doprawić całość solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem. Farszem napełnić puste białka. Udekorować czerwoną papryką.


Pieczarkowy Tydzień 2013

wtorek, 23 kwietnia 2013

Gulasz z pieczarką

Składniki:
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 40 dag mięsa na gulasz
  • 40 dag pieczarek
  • 3 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 400 ml bulionu
  • ogórki kiszone
  • kasza gryczana
Cebulępokroić w kostkę, a czosnek w drobniutką kosteczkę. Zeszklić razem na oleju. Potem dodać słodką paprykę, majeranek i tymianek. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę mięso i chwilę smażyć razem. Pieczarki pokroić w półplasterki dodać do mięsa i lekko posolić. Dusić razem by pieczarki zmiękły. Na koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory i bulion. Dusić razem ponad godzinę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z opgórkiem kiszonym i kaszą gryczaną.

Pieczarkowy Tydzień 2013

piątek, 19 kwietnia 2013

Sałatka muszelki z jajkami


Składniki:
  • 15 dag makaronu małe muszelki
  • 4 jajka
  • pomidor
  • pół papryki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ogórek kiszony
  • 3-4 łyżki majonezu
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Osączyć i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w grubszą kostkę. Pomidor, ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić i na końcu dodać majonez.

środa, 17 kwietnia 2013

Kruche jagodowe z czerwoną porzeczką na budyniowej piance

Pyszne jagodowe ciasto z kwaskowym posmakiem czerwonej porzeczki, idealnie do siebie pasuje. Ciasto jest kruche, a dzięki budyniowej piance pyszne. Przepis na ciasto znalazłam tu .  Polecam.
Ciasto:
  • 250 g zimnej margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju
Owoce:
  • 40 dag jagód
  • 30 dag czerwonej porzeczki
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Podzielić na 2 części - jedna większa. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie większą część ciasta wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Następnie dodać proszek budyniowy, a na końcu olej. Pianę rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Wyłożyć najpierw czerwoną porzeczkę, a następnie jagody. Lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 190 stopniach.

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Pierogi z wędzonym boczkiem

Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo:
  • 1 mała cebulka
  • 70 g kiełbasy cienkiej
  • 1 łyżka smalcu
Boczek przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Do boczku dodać cebulę, pokrojone w kostkę jajka, jajko surowe, bułkę tartą, majeranek i pieprz. Wymieszać.
Do mąki dodać sól, jajko i stopniowo wodę. Wyrobić ciasto. Z ciasta formować średniej wielkości kulki i rozwałkować je na okrągłe placki. Następnie nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Kiełbasę pokroić w kostkę i razem z posiekaną w kostkę cebulką podsmażyć na smalcu.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Polać kiełbaską z cebulką.

sobota, 13 kwietnia 2013

Delikatny sosik kurczakowy

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 6 łyżek kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kostka mięsna
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • pieprz
  • szczypiorek
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa. Cebulę pokroić w piórka. Kurczaka podsmażyć na oleju, dodać cebulę i chwilę smażyć razem. podlać wodą, dodać kostkę mięsną i dusić razem. Po 5 minutach dodać kukurydzę. Mąkę zmieszać ze śmietaną i małą ilością wody, dodać do sosu. Zagotować, podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem.

środa, 10 kwietnia 2013

Sałatka z makrelą

Składniki:
  • 20 dag kapusty pekińskiej
  • mała cebulka
  • 10 dag żółtego sera
  • 15-20 dag wędzonej makreli
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 pomidor
Kapustę pekińską drobno pokroić. Cebulkę posiekać w kosteczkę. Ser żółty i pomidor pokroić w kostkę. Rybę rozdrobnić i pozbawić ości. Składniki sałatki połączyć, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec sałatkę połączyć z majonezem.




niedziela, 7 kwietnia 2013

Szarlotka z kremową pianką

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kg jabłek
  • kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru i proszkiem do pieczenia oraz margaryną. Wyrobić ciasto dodając żółtka i śmietanę. Z wyrobionego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki. Pozostałą częścią ciasta wylepić tortownicę. Na cieście rozłożyć jabłka starte na dużych oczkach. Z białek ubić pianę i dodawać stopniowo cukier i budyń. Masę wyłożyć na jabłka, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 60 minut.

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Najpopularniejsze marcowe smakołyki


Marcowe smakołyki, której najczęściej oglądaliście:

1. http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2013/03/wielkanocny-serniczek.html


2. http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2012/11/schab-na-dziko.html

3. http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2013/03/szybki-zurek-wielkanocny.html

4. http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2012/04/3-bit-z-kremem-tiramisu_11.html

5. http://www.ewusiowesmaki.blogspot.com/2012/05/kolorowy-torcik-galaretkowy.html