Łączna liczba wyświetleń

środa, 31 lipca 2013

Zupa warzywna z dynią i cukinią

Składniki:
  • kość od schabu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebulka
  • 10 fasolek szparagowych
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 10 dag cukinii
  • 10 dag dyni
  • 3 ziemniaki
  • 1 kostka drobiowa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki śmietany
Kość od schabu zalać 1,6 litra wody i chwilę gotować. Odszumować. Marchew, pietruszkę, cukinię i dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, ziemniaki w kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę. Do wywaru z kości dodać marchew, pietruszkę i cebulę. Chwilę gotować razem, potem dodać fasolkę szparagową pokrojoną na mniejsze kawałki, ziemniaki, paprykę i kostkę drobiową. Gotować 15 minut. Na koniec dodać dynię i cukinię. Doprawić. Gotować 10 minut. Przed podaniem zupę zabielić śmietaną.
 

niedziela, 28 lipca 2013

Tort czereśniowo jagodowy

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu
Masa jagodowa:
  • 500 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4-5 łyżek miksowanych jagód
Wierzch:
  • 2 galaretki czerwone
  • przepołowione czereśnie
Poncz:
  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
 
 
Białka ubić z cukrem. W kubeczku przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do białek dodać żółtka i wolno wymieszać. Dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać do natłuszczonej kwadratowej tortownicy. Po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować. 1/3 masy odłożyć. Do reszty dodać zmiksowane jagody i dokładnie połączyć. Jeden płat ciasta nasączyć wodą  z sokiem z cytryny i cukrem. Wyłożyć masę jagodową. Nakryć drugim płatem biszkoptu i nasączyć. Wyłożyć masę śmietanową.
Czereśnie pozbawione pestek ułożyć na masie śmietanowej i zalać tężejącymi galaretkami. Schłodzić.


czwartek, 25 lipca 2013

Zapiekanka makaronowo serowa


Składniki:
  • 1/2 piersi kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy złocistej do kurczaka
  • 1,5 papryki czerwonej
  • 2 cebule
  • 6 pieczarek
  • olej
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • 3 jajka
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 35 dag makaronu wstążki
  • 2 pomidory
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na rumiano na oleju. Potem wyjąć i na patelnię włożyć pokrojoną cebulę i paprykę pokrojoną w paski oraz pieczarki pokrojone w półplasterki. Wszystko podsmażyć, aby pieczarki zmiękły.
Sos: śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem. Dodać 3 jajka i wymieszać. Na koniec dodać ser starty na dużych oczkach i doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, wymieszać razem z warzywami i sosem serowym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Pokroić w plasterki i ułożyć na makaronie. Zapiekać 30-35 minut.

wtorek, 23 lipca 2013

Sałatka tortellini z pieczarkami

Składniki:
  • 1 opakowanie kolorowego tortellini z szynką
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 mała cebulka
  • 25 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki masła
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle. W trakcie doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Pomidor, ser żółty, paprykę czerwoną i cebulkę pokroić w kostkę. Warzywa, ser żółty i pieczarki wymieszać w salaterce. Ostudzone tortellini połączyć z pozostałą częścią sałatki. Doprawić solą i pieprzem i połączyć z majonezem. Dowolnie udekorować.

czwartek, 18 lipca 2013

Pizza z szynką i cebulką

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 21 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • letnia woda
Wierzch pizzy:
  • 3 plastry szymki
  • 1 mała cebulka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 10 dag sera żółtego
  • przyprawa do pizzy
Sos:
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka bazylii
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z mąką, solą i olejem. Dodać jeszcze trochę wody (jeżeli ciasto będzie za suche) i ugniatać by było miękkie i elastyczne. Odstawić na 30 minut.
Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oleju. Potem dodać przecier pomidorowy i bazylię. Smażyć razem około 2 minuty. Z ciasta uformować okrągły placek. Posmarować sosem (jeżeli zostaje sosu jest idealny do smarowania już upieczonej pizzy).
Na pizzy ułożyć szynkę, pokrojoną cebulkę i pokrojoną w paski paprykę. Wszystko posypać tartym serem i przyprawą do pizzy. Piec 20-25 minut.

wtorek, 16 lipca 2013

Zapiekane naleśniki pieczarkowe

Naleśniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki + 2 łyżki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 15 dag śmietany 18%
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć 7 naleśników.
Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Cebulę posiekać w kosteczkę. Cebulę podsmażyć na oleju. Dodać pieczarki i dusić razem 5 minut. Potem dodać śmietanę, połowę startego sera oraz sól i pieprz do smaku. Naleśniki smarować nadzieniem, złożyć w trójkąt i ułożyć w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Posypać resztą startego sera żółtego. Zapiekać 15 minut.

niedziela, 14 lipca 2013

Cukiniowe placuszki

Składniki:
  • 45 dag cukinii
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posikanego szczypiorku
  • 3 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Cukinię obrać, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Masę cukiniową kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Placuszki dobrze smakują z cukrem.

poniedziałek, 8 lipca 2013

Torcik jagodowo czekoladowy

Czas na jagody. Rozpoczełam w tym roku od torcika jagodowego. Pyszny słodki i szybko znikający polecam.

Biszkopt:
  •  6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu

Masa jagodowa:
  • 16 dag kremówki
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • 25 dag jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki żelatyny

Masa czekoladowa:
  • 34 dag kremówki
  • 30 dag białej czekolady

Nasączenie:
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Białka ubić z cukrem. W kubeczku przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do białek dodać żółtka, wolno wymieszać. Dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać do natłuszczonej tortownicy. Po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na 3 płaty.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. 16 dag kremówki ubić na sztywno. Wymieszać z jogurtem i zmiksowanymi jagodami oraz cukrem pudrem. Żelatyną rozpuścić w łyżce gorącej wody i dodać do masy jagodowej. Resztę kremówki ubić na sztywno i stopniowo wylać rozpuszczona czekoladę.
Do szklanki wody dodać 2 łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny do smaku. Wymieszać i nasączyć pierwszy krążek ciasta. Na krążku rozsmarować połowę masy jagodowej. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć i wyłożyć połowę masy czekoladowej. Na niej ułożyć kolejny krążkiem oraz pozostałą masę jagodową. Wstawić na 30 minut do lodówki. Potem udekorować wierzch i boki pozostałą masą czekoladową.