Łączna liczba wyświetleń

piątek, 29 listopada 2013

Kotlety jajeczne z papryką

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1/2 suchej bułki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1 duża pieczarka
  • 1/2 małej cebulki
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Jajka pokroić w kostkę, dodać do nich paprykę i pieczarkę starte na tarce o dużych oczkach oraz natkę pietruszki. Wymieszać. Potem dodać bułkę (wcześniej namoczoną w wodzie) odciśniętą z wody, bułkę tartą, surowe jajko oraz przyprawy. Wymieszać. Z masy uformować 6 kotlecików i obtoczyć je w bułce tartej. Kotleciki usmażyć na rumiano z obu stron na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.

czwartek, 28 listopada 2013

Cannelloni z pieczarkami i pomidorem

Składniki:
  • 17 rurek makaronu cannelioni
  • 15 dag sera żółtego
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • przyprawa do gyrosa
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • olej

Mięso mielone posypać przyprawą do gyrosa i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażyć razem. Dodać pieczarki i pomidory pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, dodać przyprawy, podlać wodą i dusić około 20 minut. Wystudzić.
W tym czasie cannelloni ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku. Wyjąć i przestudzić. Cannelloni napełnić przygotowanym farszem i układać w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Całość posypać tartym serem. Zapiekać 25 minut.

środa, 27 listopada 2013

Blok herbatnikowo- kakaowy

Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 paczki herbatników
  • 250 g mleka w proszku
  • 2 garście orzechów laskowych
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1 garść rodzynek
Margarynę przełożyć do garnka, dodać cukier, miód i kakao. Dodać również wodę i chwilę pogotować. W tym czasie pokruszyć herbatniki, a bakalie posiekać na mniejsze kawałki - jak ktoś woli można zostawić w całości. Powstałą masę kakaową zestawić z ognia, dosypać mleko w proszku i wszystko energicznie wymieszać by nie powstały grudki. Potem dodać bakalie i wymieszać. Na koniec dodać pokruszone herbatniki i wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Chłodzić minimum 3 godziny.

poniedziałek, 25 listopada 2013

Moje pyzy

Składniki:
  • 750 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag kiełbasy cienkiej
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebulka
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć na drobne sitko i odstawić na 30 minut, aby puściły wodę. Potem nadmiar wody odlać, a to co zostanie na dnie miseczki zeskrobać i dołączyć do ziemniaków. Do ziemniaków dodać również jajko, sól i mąkę, wymieszać. Gdyby masa była za rzadka dodać mąkę.
Wodę zagotować, posolić i nabierać łyżą porcje ciasta i wrzucać na wrzątek. Za każdym razem łyżkę maczać w gorącej wodzie, wtedy ciasto nie będzie się przyklejało. Pyzy gotować około 15 minut. Potem odcedzić.
W czasie gdy pyzy się gotują rozgrzać smalec, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulkę pokrojoną w kostkę. Usmażyć na rumiano. Polać pyzy przełożone na talerz.

piątek, 22 listopada 2013

Tuńczykowa tortilla

Składniki:
  • 3 tortille pszenne
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 cebulka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 70 g kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka również pokroić w kostkę. Kapustę pekińską drobno pokroić. Tuńczyka osączyć z oleju i dodać do pokrojonych warzyw. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z majonezem. Masę rozsmarować na tortillach. Ciasno zwinąć i owinąć folią aluminiową. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem przekroić na pół.

środa, 20 listopada 2013

Szybka sałatka z wędzonym łososiem

Składniki:
  • 20 dag makaronu małe muszelki
  • 10 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 4 małe pomidory podłużne
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • majonez
  • sól
  • pieprz
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Paprykę, małą cebulkę i łososia pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na cztery, a potem w kostkę. Makaron połączyć z warzywami i pokrojonym łososiem. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i połączyć z majonezem. Sałatkę przełożyć do salaterki i dowolnie udekorować.

niedziela, 17 listopada 2013

Przekładany torcik z jabłkami

Biszkopt:
  •  3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki orzechów mielonych laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Ciasto miodowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 190 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa jabłkowa:
  • 1,2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • galaretka malinowa
Masa kremówkowa:
  • 500 ml kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
  • polewa
  • wiórki kokosowe
Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. potem dodawać kolejno żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąki, proszek do pieczenia i orzechy. Zmiksować. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przelać ciasto. Piec 30 minut.
Wszystkie składniki na ciasto miodowe przełożyć do miski, zmiksować, aż wszystko się połączy. Tortownicę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć połowę masy i piec około 20 minut. Z drugą częścią postąpić tak samo.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zasypać cukrem i dusić około 10 minut. Wsypać galaretkę, wymieszać i lekko przestudzić.
Kremówkę schłodzić i ubić z cukrem i śmietan fixem.
 
Jedno ciasto miodowe przełożyć do tortownicy, posmarować połową jabłek i połową kremówki. Położyć biszkopt, resztę jabłek i kremówki. Potem drugie ciasto miodowe. całość polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.


środa, 13 listopada 2013

Gulasz z kukurydzą

Składniki:
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 30 dag pieczarek
  • 1 papryka marynowana
  • 1 cebula
  • 8 łyżek kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • przyprawa do gulaszu
Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki pokrojone w półplasterki. Smażyć razem chwilę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Podlać wodą. Dusić do miękkości około 40 minut. Gotowy gulasz posypać kukurydzą. Podawać najlepiej z kaszą gryczaną.


poniedziałek, 4 listopada 2013

Muffinki dyniowo orzechowe

Dawno tak pysznych muffinek nie jadłam. Polecam gorąco, są lekko dyniowe o smaku orzechowym.
Składniki:
  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek tartych orzechów włoskich BackMit
  • 1/3 szklanki oleju Rapso
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 kostki czekolady gorzkiej
  • perełki cukrowe
W miseczce wymieszać mąkę, cukier, orzechy. proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu wymieszać olej Rapso z jajkami. Dodać mąkę z dodatkami i zmiksować. Na koniec dodać puree z dyni i dokładnie zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i kłaść po 2 łyżki ciasta. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach. Z tej porcji wychodzi 12 muffinek. Po wystygnięciu muffinek udekorować je rozpuszczoną czekoladą i posypać perełkami cukrowymi.