Łączna liczba wyświetleń

środa, 9 kwietnia 2014

Drożdżowe placuszki z jabłkami

Pyszne mięciutkie i jabłkowe drożdżowe placuszki. Gorąco polecam. Przepis znalazłam na blogu. Polecam bo są naprawdę smaczne.
 
Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 40 g świeżych drożdży
  • około 500 ml mleka
  • prawie pół szklanki cukru
  • około 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
Drożdże pokruszyć i rozpuścić w pół szklanki letniego mleka. Dodać około 2 łyżki cukru. Zostawić na 10 minut. W misce wymieszać mąkę, resztę cukru, jajka i olej oraz resztę mleka. Dodać zaczyn drożdżowy i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Odstawić na około 30 minut. Jabłka pokroić na plasterki i wymieszać z ciastem. Smażyć na oleju rumiane placuszki. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.  

1 komentarz: