Łączna liczba wyświetleń

piątek, 31 stycznia 2014

Motylki orzechowo czekoladowe

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 10 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 9 dag margaryny
  • 1/2 czekolady
Margarynę rozpuścić, a następnie ostudzić. Do miski wsypać mąkę, mielone orzechy laskowe, cukier, sól, proszek do pieczenia i całość wymieszać. Dodać jajko i margarynę. Zagnieść ciasto. Czekoladę posiekać i wymieszać z ciastem. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec 15 minut w     180 stopniach. Po ostudzeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Z podanej ilości wyszło 18 ciasteczek.


Orzech

czwartek, 30 stycznia 2014

Ekspresowe faworki

Polecam pyszne i szybkie faworki które znalazłam na blogu Słodkie fantazje. Takie faworki robi się błyskawicznie bez potrzeby długiego wyrabiania.
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 7 łyżek śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na gładką masę. Stolnicę podsypać mąką i cienko rozwałkować ciasto. Nożem kroić długie prostokąty. Naciąć je w środku i przekładać jeden koniec prostokąta przez powstałą dziurkę. Takie faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ostudzone faworki posypać cukrem pudrem.

wtorek, 28 stycznia 2014

Muffinki czekoladowo orzechowe


Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g stopionej margaryny
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • cukier puder do posypania
Mąkęwymieszać razem z cukrem, solą, mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajko, miód, mleko i stopioną przestudzoną margarynę. Całość wymieszać. Obie czekolady posiekać i dodać do przygotowanego ciasta. Wymieszać. Ciasto przełożyć do sylikonowych foremek na mffinki. Piec około 25 minut w 200 stopniach, aby babeczki się zrumieniły. Powystudzeniu posypać cukrem pudrem.
 


Orzech

środa, 22 stycznia 2014

Naleśniczki zapiekane pod serem

Naleśniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • tłuszcz do smażenia
Farsz:
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 papryki marynowanej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 25 g serka topionego paprykowego
  • 1 łyżka przyprawy złocistej do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka na twardo
Dodatkowo:
  • 50 g sera żółtego
 
Składniki na naleśniki połączyć w misce za pomocą miksera i usmażyć naleśniki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć posypane przyprawą do kurczaka na rumiano. Obrane pieczarki pokroić w kostkę. Paprykę, cebulę i ugotowane jajka pokroić w kostkę. Do kurczaka dodać pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę. Przesmażyć razem. Dodać pokrojone jajko, wymieszać i dodać pokrojony serek topiony. Doprawić solą i pieprzem. Naleśniki napełnić farszem, zwinąć i pokroić na 4 części. Pokrojone naleśniki ułożyć w posmarowanym naczyniu żaroodpornym. Posypać tartym serem i piec 15-20 minut.


Naleśniki w każdej postaci

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Drugie urodziny bloga i ciasto zaśnieżone truskawki

Witajcie. Czas płynie niebłaganie. Minął kolejny rok z Wami. Bardzo się cieszę, że mnie odwiedzacie i podobają się Wam moje przepisy. Na pewno zamieszczę jeszcze nie jeden przepis, zarówno mój własny, lub podpatrzony na innych stronach, ale zrobiony w moim wykonaniu. Dziękuję, że jesteście ze mną.
Dziś z racji tego że na dworze zimno i śnieżnie, przestawiam Wam ciasto zaśnieżone truskawki.
 
Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 1 kg truskawek mrożonych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
  • 250 ml kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 3 kostki czekolady
  • 1 łyżka cukru
 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i chwilę miksować razem. Stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto przelać do kwadratowej tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Część rozmrożonych truskawek zgnieść widelcem i całość przełożyć do garnuszka razem ze szklanką cukru. Chwilę pogotować razem. Dodać galaretki truskawkowe, dobrze wymieszać. Lekko przestudzić i gdy zacznie tężeć przelać na biszkopt. Gdy masa stężeje, ubić kremówkę razem z cukrem i śmietan fixem. Wyłożyć na truskawki. Na wierzchu zetrzeć kostki czekolady.



Na koniec podam jeszcze małą statystykę bloga:

Liczba wyświetleń bloga: 112 122
Liczba komentarzy:               402

Liczba postów:                      294

niedziela, 19 stycznia 2014

Sos warzywny z cukinią

 
 
Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 4 pieczarki
  • 1 pomidor
  • 25 dag cukinii
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • natka pietruszki
Cebulę czerwoną obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Do cebuli dodać obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki. Cukinię obrać i razem z pomidorem pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paseczki. Dodać do cebuli i chwilę smażyć razem. Potem podlać wodą, doprawić i dusić do miękkości. Przed końcem dodać posiekaną natkę pietruszki.

piątek, 17 stycznia 2014

Szaszłyki z mięsa mielonego

Składniki:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 3 małe cebulki
  • 3 pieczarki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • sól
  • pieprz
  • olej
Mięso mielone wymieszać razem z żółtkiem, natką pietruszki, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Z powstałej masy uformować małe kotleciki i obsmażyć na rumiano z obu stron na oleju.Cebulki obrać i pokroić w plasterki. Pieczarki obrać i przekroić na cztery części. Paprykę pokroić w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nabijać na przemian warzywa i mięsne kulki. Przygotowane szaszłyki układać na wąskim naczyniu żaroodpornym, tak aby były w powietrzu. Warzywa posmarować olejem i doprawić. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

piątek, 10 stycznia 2014

Puchate faworki

Składniki:
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajka i spirytus. Zagnieść ciasto. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa i chłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować, nożem wycinać paski. Każdy naciąć w środku i jeden koniec przełożyć przez nacięcie. Olej rozgrzać i porcjami smażyć faworki. Osuszyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.

niedziela, 5 stycznia 2014

Sos pieczarkowy z kostką rosołową

Składniki:
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosół z kury
  • pieprz
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 2 łyżki oleju
Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulkę, potem dodać pieczarki. Całość smażyć przez chwilę, aby pieczarki lekko zmiękły. Potem dodać rozkruszoną kostkę rosół z kury, pieprz i podlać całość wodą. Dusić około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i dusić całość jeszcze około minuty.