Łączna liczba wyświetleń

piątek, 28 lutego 2014

Kotleciki rybne

Składniki:
  • 40 dag ryby w kostce
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Rozmrożoną rybę drobno posiekać. Bułeczkę namoczyć w wodzie, potem odcisnąć i dodać do ryby. Cebulę drobno posiekać i razem ze szczypiorkiem, jajkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny dodać do ryby. Wymieszać. Na koniec dodać przyprawy i wymieszać. Z masy uformować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano z obu stron na oleju.

środa, 26 lutego 2014

Kurczak smażony w pomidorach

Składniki:
  • 2 udka z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • olej do smażenia
Udka podzielić na pół. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, majerankiem i papryką czerwoną. Podsmażyć z obu stron na oleju. Mięso wyjąc do garnka, a na oleju ze smażenia mięsa podsmażyć posiekaną cebule i czosnek. Potem dodać pomidory, bazylię oraz całość doprawić solą i pieprzem. Dusić około 10 minut. Sos pomidorowy przelać do kurczaka i dusić pod przykryciem do miękkości kurczaka.


wtorek, 25 lutego 2014

Orzechowo budyniowa szarlotka

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 800 g jabłek
 
Mąkę, orzechy, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Kwadratową blaszkę wyłożyć połową ciasta. Jabłka obrać pokroić na plasterki i wyłożyć na ciasto. Budynie ugotować na mleku i jeszcze gorącym budyniem zalać jabłka. Na wierzchu wylepić pozostałą częścią ciasta. Piec około 45 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

niedziela, 23 lutego 2014

Kotleciki z kapustą w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 11 dag kapusty białej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pieczarka
  • 600 ml bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka przyprawy do mielonego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Kapustę białą drobno pokroić w kostkę, dodać do mięsa mielonego. Dodać również jajko, bułkę tartą, startą pieczarkę i przyprawy. Z masy uformować kotleciki - wychodzi około 7 sztuk. Kotleciki usmażyć na oleju na rumiano. W garnku zagotować bulion, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. W części sosu rozmieszać śmietanę i połączyć z pozostałą częścią. Doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać usmażone kotleciki i dusić około 25 minut pod przykryciem.

środa, 19 lutego 2014

Jogurtowo orzechowe pancakes

Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki stopionej margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
W misce wymieszać mąkę, mielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. W drugiej miseczce wymieszać margarynę, olej, mleko, jogurt naturalny, jajka i aromat cytrynowy. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać, aż ciasto będzie gładkie. Smażyć na suchej patelni na rumiano z obu stron. Podawać np z dżemem malinowym.


Śniadanie mistrzów

sobota, 15 lutego 2014

Tuńczykowy kuskus

Składniki:
  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 4 ogóreczki konserwowe
  • 3 łyżki kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
Kuskus należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić i połączyć z osączonym z nadmiaru oleju tuńczykiem. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę i ogóreczki również pokroić w kostkę. Warzywa połączyć z kuskusem i tuńczykiem oraz kukurydzą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z jogurtem naturalnym i majonezem.


Drugie śniadanie w pracy

wtorek, 11 lutego 2014

Boliwijskie słodkości tawa-tawas

Boliwijskie słodkości robi się szybko, a nawet bardzo szybko i są smaczne, zwłaszcza tego samego dnia. Przepis znalazłam tu. Polecam.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miękkiej margaryny
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • miód
  • cukier puder do posypania
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać margarynę, jajka i wodę. Wymieszać i dokładnie wyrobić. W razie konieczności dodać dodatkowo wodę lub mąkę. Ciasto przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Następnie wycinamy nożem romby i pozostawiamy na 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy olej. Smażymy na rumiano z obu stron, potem osączamy na papierowym ręczniku. Następnie polewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo Tłusty Czwartek 2014
 
Tłusty czwartek 2014

niedziela, 9 lutego 2014

Pizza z ogórkiem

Dziś dzień pizzy więc i ja zapraszam na pizzę tym razem z ogórkiem.
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 42 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki wody letniej
  • 1 szczypta soli
Nadzienie:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 papryka marynowana
  • 2 ogórki kiszone
  • 45 dag cienkiej kiełbasy
  • 15 dag sera żółtego
  • przyprawa do pizzy
  • zioła prowansalskie
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody i połączyć w misce z mąką. Dodać sól, oliwę i stopniowo dodawać wodę. Zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie blachę posmarować olejem i wyłożyć na nią ciasto.
Wcześniej należy przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Pieczarki pokrojone w półplasterki i kiełbasę pokrojoną w kostkę również przesmażyć. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórki w plasterki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy i układać kiełbasę, pieczarki, cebulę, paprykę i ogórka. Posypać przyprawami, a na wierzchu serem żółtym. Piec około 30 minut w 190 stopniach.

środa, 5 lutego 2014

Babka wiśniowo orzechowa

Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 23 dag cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 4 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • cukier puder do posypania
Margarynę utrzeć razem z cukrem. Dodać żółtka i całość zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Do ciasta dodać również przesianą mąkę pszenną, kisiel, proszek do pieczenia i orzechy. Całość zmiksować. Formę z kominkiem posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.