Łączna liczba wyświetleń

piątek, 23 maja 2014

Tuńczykowa sałatka na kanapki


Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka sałatkowego w oleju
  • 5 jajek na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 8 kromek chleba
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Tuńczyka osączyć z oleju. Jajka na twardo obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i ogórki kiszone również  pokroić w kostkę. Tuńczyka połączyć z warzywami, jajkami oraz posiekaną natką pietruszki. Całość doprawić solą i pieprzem. Na koniec całość połączyć z majonezem i jogurtem naturalnym. Sałatkę podawać ułożoną na chlebie.

wtorek, 20 maja 2014

Tarta jabłkowo rabarbarowa z budyniem

Lekko kwaskowa tarta jabłkowo rabarbarowa, krucha i pyszna.
 


Ciasto:
  • 280 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Masa:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 jabłka
  • galaretka agrestowa
  • ewentualnie cukier do smaku
Budyń:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
 W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Rabarbar również obieramy i kroimy w półplaterki. Owoce przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aż owoce lekko zmiękną. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dodajemy do garnka i gotujemy razem 10 minut. Jeżeli masa wyda nam się zbyt mało słodka można dosypać cukru. Przestudzić.
Szklankę mleka zagotować, a w pół szklance mleka rozmieszać mąkę, cukier i żółtka. Wlewamy do gotującego mleka i gotujemy budyń. Studzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki (część odkładamy do zrobienia kratki na wierzchu) i wylepiamy formę na tartę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
Następnie wykładamy na ciasto jabłka z rabarbarem i budyń. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Pieczemy 20-25 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.


Rabarbalove

Rabarbalove

sobota, 17 maja 2014

Pierogi z ryżem i pieczarkami

Pierogi, kto ich nie lubi, pewnie każdy. Dziś przestawiam przepis który znalazłam na stronie Przyślij Przepis dodany przez MagdalenęS. Przepis ciekawy i całkiem inny niż zwykłe pierogi. Polecam.


Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • letnia woda
Farsz:
  • 10 dag ryżu
  • 35 dag pieczarek
  • 1,5 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na oleju, aby woda  z pieczarek odparowała. Wystudzić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić.
Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieść ciasto (wodę dodawać stopniowo w miarę potrzeby).
Usmażone pieczarki z cebulką wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać jajko i przyprawy. Dokładnie połączyć.
Z ciasta formować nieduże kulki, rozwałkować, kłaść porcję farszu i dokładnie skleić. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut. Pierogi podawać np z podsmażoną kiełbaską i cebulką.

czwartek, 15 maja 2014

Sałatka tuńczykowa z gwiazdkami

Składniki:
  • 200 g makaronu gwiazdki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 cebula
  • 1,5 pomidora
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek kukurydzy
Makaron gwiazdki ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron, gdy jest jeszcze ciepły polać olejem z puszki tuńczyka. Gdy makaron ostygnie połączyć z tuńczykiem. Cebulę, pomidora, paprykę i ogórek pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać z makaronem i posiekaną zieleniną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z jogurtem i majonezem. Dowolnie udekorować.

sobota, 10 maja 2014

Sałatka tuńczykowo ryżowa

Składniki:
  • 1 torebka ryżu
  • 3 jajka
  • 1 pomidor
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 10 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Pomidora, paprykę, cebulę i ser żółty pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć z oleju. Ryż połączyć razem z jajkami, warzywami i tuńczykiem. Doprawić i wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym.