Bardzo lubię jagodzianki, ale ostatnie nie chciało mi się wyrabiać samej ciasta, a znalazłam przepis na jagodzianki z użyciem automaty do chleba. Przepis ten znajduje się na blogu Domowa cukierenka i postanowiłam je zrobić. Wyszły bardzo smaczne i na pewno nie raz je jeszcze zrobię.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- niepełna szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 2 jajka
- 50 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba. Najpierw mleko, jajka, masło, cukier, sól, mąkę i na koniec drożdże. Nastawić program na wyrabianie ciasta, u mnie trwa to 1,5 godziny. Po tym czasie jest już wyrośnięte. Ciasto można oczywiście wyrobić ręcznie.
Jagody wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść. Rwać po kawałku ciasta, lekko spłaszczyć, nałożyć jagody, zlepić i uformować jagodziankę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Postępować tak do końca składników. Jagodzianki zostawić na 15 minut do wyrośnięcia, potem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec na złoto w 190 stopniach.