Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 23 października 2014

Puszyste placuszki dyniowe


Składniki:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g puree z pieczonej dyni
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
W misce zmiksować jajko, cukier waniliowy i sól. Następnie dodać olej i puree z pieczonej dyni. Zmiksować. Następnie dodawać na przemian mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko - cały czas miksując. Na patelni rozgrzać niewielką ilośc oleju. Kłaść po 1 łyżce ciasta na jeden placek. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać np. z cukrem pudrem.

poniedziałek, 20 października 2014

Tradycyjna szarlotka

Sezon jabłkowy w pełni więc przedstawiam  kolejną szarlotkę. Tym razem skorzystałam z przepisu z książki, którą dostałam. Polecam jest pyszna i szybko znika. 
 Ciasto:
  • 250 g margaryny Kasia
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
Masa jabłkowa:
  • 150 g cukru
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kaszy manny
W misce wymieszać mąę, margarynę, cukier puder i jajko. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. 2/3 ciasta odłożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i uprażyć z cukrem i cynamonem.Dodać kaszę, wymieszać i ostudzić.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wyłożyć dno i boki tortownicy. Na ciasto przełożyć ostudzone jabłka, a na górę zetrzeć ciasto z zamrażarki. Całość piec około 40 minut w 200 stopniach.


piątek, 17 października 2014

Ciasto jogurtowe z jabłkami

 Witajcie po dwumiesięcznej przerwie. Dziś polecam szybkie i proste ciasto z jabłkami, na bazie jogurtu naturalnego. Przepis na to ciasto zobaczyłam na blogu Osiakowe gotowanie. Polecam ciasto jest proste a w dodatku smaczne.
Składniki:
  • 340 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2-3 jabłka
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać jajka, jogurt i olej całość dokładnie zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyćobrane i pokrojone w plasterki jabłka. Całość piec około 50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem puderm.

poniedziałek, 13 października 2014

Witajcie po przerwie

Witajcie, trochę mnie z Wami nie było. Teraz postaram się od czasu do czasu dodać przepis, choć mój czas zajmuję teraz malutka Patrycja i mój przedszkolak Iza. Dlatego nie było mnie tu z Wami. Zaczynam powoli wracać do gotowania nowości, choć narazie zjada je tylko mąż i starsza córka. Dziękuję że w czasie gdy mie tu raczej nie było zaglądaliście i komentowaliście moje przepisy.
                                                                                    Ewa