Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 31 marca 2015

Chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi

Prosty przepis na smaczny chlebek. Nie trzeba go wyrabiać więc robi się go prosto i szybko. Polecam.

Składniki:
  • 22 g drożdży
  • 500 ml wody
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 100 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 400 g mąki pszennej
  • mleko do posmarowania
W dużej misce wymieszać dokładnie wodę, rozkruszone drożdże, sól, cukier i płatki owsiane. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i żytnią. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Keksówką kilka razy uderzyć o stół, aby odpowietrzyć. Przykryć i odstawić na 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Chlebek posmarować mlekiem i wstawić na około godzinę do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

poniedziałek, 30 marca 2015

Ciasto drożdżowe z automatu


Składniki:
  • 20 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru waniliowego
  • 70 g miękkiego masła
  • 120 ml mleka letniego
  • 1 jajko
Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
Do automatu włożyć najpierw masło, mleko i jajko. Potem cukier i mąkę pszenną i krupczatkę. Na koniec rozkruszyć drożdże. Automat do pieczenia chleba nastawić na program podstawowy.
Składniki kruszonki dokładnie wymieszać. Posypać ciasto w automacie, gdy ciasto będzie już rosło. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na kratce.    

wtorek, 24 marca 2015

Zwykłe bułeczki

Przedstawiam pyszne i bardzo proste bułeczki podpatrzone u Liski. Zapraszam, bo są pyszne.
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g miękkiego masła
  • 230 ml wody z mlekiem, tak pół na pół
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • sezam do posypania
Masło rozetrzeć w palcach razem z mąką i solą.  W szklance rozkruszyć drożdże i wymieszać razem z cukrem i 4 łyżkami mleka. Wlać do mąki i wymieszać. Dodawać stopniowo pozostałe mleko i dokładnie wyrobić ręką lub mikserem. Ciasto odstawić na około godzinę pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, mi wyszło 8 sztuk. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 5 minut w 230 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 5-10 minut. Ostudzić na kratce.

czwartek, 19 marca 2015

Muffinki dyniowe z cynamonem

Dziś przedstawiam prosty i szybki przepis na muffinki z dynią.
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju 
Do dekoracji:
  • lukier
  • kolorowa posypka  
W misce wymieszać sypkie składniki, czyli: mąkę pszenną, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - wymieszać łyżką. Następnie dodać olej, jajka oraz puree z dyni, dokładnie wymieszać łyżką.
Muffinkową formę wyłożyć sylikonowymi foremkami i przełożyć do nich ciasto, tak do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Po upieczeniu udekorować np. lukrem i posypką.

wtorek, 3 marca 2015

Lutowe smaki

Luty szybko zleciał, więc przedstawiam kolejne zestawienie, co najbardziej się Wam ostatnio podobało. Polecam.

1. http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2013/03/kapusta-pekinska-duszona.html
      

2. http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2012/01/pieczone-faworki.html            


3. http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2013/07/saatka-tortellini-z-pieczarkami.html
 

4. http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2013/02/paczki-z-ziemniakami.html 

5. http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2015/01/saatka-kokardki-z-kurczakiem_15.html