Łączna liczba wyświetleń

środa, 28 września 2016

Szarlotka z polewą na Światowy Dzień Jabłka

Dziś Światowy Dzień Jabłka więc polecam szarlotkę z polewą czekoladową.



Biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 10 dag mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 13 dag cukru
  • 30 g margaryny
Masa jabłkowa:
  • 2,5 kg obranych jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • cukier do smaku
 Masa budyniowa:
  • 2 żółtka
  • 150 g mąki
  • 4 szklanki mleka
  • 100 g cukru
  • 200 g margaryny
Polewa:
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Biszkopt: Margarynę rozpuścić. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Dodać cukier, chwilę miksować. Następnie dodawać po żółtku. Delikatnie połączyć. Potem dodać przesiane mąki i wymieszać. Na koniec połączyć z margaryną. Wylać na blaszkę 23x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę. Prażyć z cukrem, aż odparuje płyn. Potem połączyć z galaretką.
Masa budyniowa: W jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę i cukier. Resztę zagotować z margaryną. Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i mieszać, aż zgęstnieje.
Na biszkopt ułożony w blaszce przełożyć masę jabłkową. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć masę budyniową. Na zimne ciasto wylać lekko ostudzoną polewę, którą robimy następująco: masło zagotować z mlekiem, dodać cukier puder, zamieszać. Mieszając dodać kakao. Wyrobić na gładką masę. Smacznego.

poniedziałek, 19 września 2016

Kinder country batonik bez pieczenia

Dziś na sam koniec dnia przedstawiam bardzo słodkie i proste w przygotowaniu ciasto na wzór znanego batonika. Szczerze powiem że ciasto nie zachwyciło mnie specjalnie. Dla mnie trochę za słodki. Przepis pochodzi z internetu i bierze udział w akcji Ciasto na niedzielę. Wspólnie ze mną ciasto przygotowały: Szóste nieboAngelika i ....


Składniki:

  • 400 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 250 g herbatników
  • 2 czekolady białe
  • 2 czekolady mleczne
  • 4 szklanki płatków Nestle Kangus
Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. 200 ml kremówki ubić na sztywno, stopniowo dodawać mascarpone, zmiksować i powoli wlewać ostudzoną białą czekoladę. Wsypać 3 szklanki płatków i wymieszać łyżką. Kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Białą masę przełożyć na herbatniki, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki. Mleczne czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Pozostałe 200 ml kremówki ubić i dodać do ostudzonej czekolady, wymieszać, aż składniki się połączą. Masę przełożyć na drugą warstwę herbatników, posypać pozostałymi płatkami. Schłodzić w lodówce.


poniedziałek, 12 września 2016

Rolada żyrafa z galaretką

Dziś przepis na roladę. Od dawna zbierałam się, żeby zrobić roladę żyrafę, ale jakoś nie było okazji. Dopiero wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę mnie zmobilizowało, bo tematem w tym tygodniu jest właśnie rolada.

 

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 80 ml wody 
  • 45 ml oleju
  • 3 łyżki kakao
Nadzienie:
  • 500 ml kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 galaretka truskawkowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić razem z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć razem z 3 łyżkami cukru. Następnie dodać mąkę, wodę i olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Dużą blaszkę- tą od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Około 7 łyżek ciasta przełożyć do woreczka i odciąć róg. Masą zrobić wzorki na papierze i włożyć do piekarnika na 2-3 minuty. Wyjąć i przestudzić. W tym czasie do ciasta dodać kakao i wymieszać. Na przestudzone wzorki przełożyć delikatnie ciemne ciasto, rozsmarować. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto przełożyć na papier, zdjąć papier do pieczenia i przełożyć na czystą ściereczkę. Zrolować w ten sposób, by wzorek znajdował się na wierzchu. Zostawić do ostudzenia. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Zostawić do stężenia. Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem. Ciasto rozwijamy i smarujemy śmietaną na brzegu układamy ciągły pasek z galaretki (resztę galaretki dajemy dzieciom do zjedzenia, na pewno się ucieszą). Delikatnie zwijamy i wkładamy do lodówki.




Wspólnie ze mną wypiekały:  DagmaraElżbietaDorotaDanutaJoanna i Bożena.

piątek, 9 września 2016

Bakłażany i cukinia w sosie pomidorowym

Prosty przepis na bakłażana i cukinie w sosie. Całość robi się prosto, choć najpierw trzeba warzywa podpiec w piekarniku. Przepis na to danie znalazłam tu. Polecam bo wyszło smacznie.



Składniki:

  • 70 dag bakłażana
  • 70 dag cukinii
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki oleju
Sos:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • sól
  • pieprz

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Blachę wysmarować olejem i ułożyć cukinie i bakłażany pokrojone w kostkę o boku około 2 cm, oraz cebulę pokrojoną w piórka. Na blaszkę wyłożyć również główkę czosnku. Całość posolić, skropić olejem i przemieszać. Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach wyjąć na około 5 minut, by wytworzony sok odparował i wstawić jeszcze na około 15 minut. Gdy czosnek przestygnie, należy go wycisnąć. 
Sos: w dużym garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając, smażyć przez minutę. Potem dodać bulion i upieczony czosnek. Do sosu dodać warzywa i przyprawy. Wymieszać, gotować około 10 minut, aż smaki się połączą. Danie jest gotowe, gdy warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem. 

Warzywa psiankowate 2016 Warzywa psiankowate 2016

poniedziałek, 5 września 2016

Śnieżny puch bez pieczenia

Była niedziela więc powinno być i ciasto. Tym razem jest to ciasto bez pieczenia, bardzo prost w przygotowaniu. Przepis został zaproponowany na wspólne wypiekanie z cyklu Ciasto na niedzielę. Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ze śnieżką z torebki, wszelkie takie przepisy omijałam szerokim łukiem. Postanowiłam jednak spróbować, bo ciasto wyglądało pięknie. Nie zawiodłam się wyszło pyszne, delikatne i puszyste. Polecam.



Spód:

  • ok. 200 g herbatników
Śnieżny puch:
  • 500 g zmielonego twarogu sernikowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śnieżki - bita śmietana w proszku
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 500 ml wrzącej wody
Kokosowa posypka:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek wiórek kokosowych


Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć herbatniki. 
Galaretki rozpuścić w wodzie i odstawić do wystudzenia.
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać około 3 minut, aż masa będzie gęsta. Następnie dodać cukier puder i zmielony ser. Krótko zmiksować. Zimną galaretkę stopniowo wlewać do masy, miksować, aż całość się połączy. Masę wylać na herbatniki i schłodzić w lodówce.
W tym czasie przygotować kokosową posypkę. Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć całość, aż się zrumieni. Ostudzić. Na koniec posypać ciasto.

Wspólnie ze mną wypiekały: KasiaBożenaAngelikaDorota i Magda.