czwartek, 21 lutego 2013

Pyszne czosnkowe bułeczki

Pyszne czosnkowe bułeczki gorąco polecam, na pewno jeszcze nie raz je zrobię. Przepis na nie znalazłam na blogu Kuchenna Wyspa Smaków. Przepis oryginalny znajdziecie tu a poniżej zamieszczam przepis z moimi małymi zmianami. Bułeczki są proste do zrobienia i w miarę szybkie.
Składniki na bułeczki:
  •  500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 60 ml mleka
  • 200-250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na glazurę:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta grubej soli

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsce by ruszyły. Mąkę przesiać, dodać zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto dolewając stopniowo wodę, bo nie cała może być zużyta. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść chwilę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować wałeczki dość długie, a następnie końcówki zwinąć do środka. Jedną na wierzch, a drugą pod spód.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić, by trochę podrosły. Następnie posmarować pędzelkiem przygotowaną glazurą z roztopionego masła, ziół prowansalskich i drobno posiekanego czosnku. Na koniec posypać solą.
Bułeczki piec 15-20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180 stopni.

4 komentarze:

  1. Jak ładnie uplecione!!! Zastanawiam się, jak to się robi...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Ja też zastanawiałam się jak to zrobić, ale jak zaczełam to jakoś poszło i okazało się bardzo proste.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za zaproszenie. Śliczne bułeczki. Ciesze się, że Ci smakowały. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń