Łączna liczba wyświetleń

sobota, 18 czerwca 2016

Zupa szczawiowa

Prosty przepis na pyszną sezonową zupę. Przepis zaczerpnięty z gazetki Przepisy czytelników 6/2016. Polecam.


Składniki:

  • 1 pęczek szczawiu
  • 1,5 litra rosołu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • jajka
  • 1/2 laski kiełbasy
  • sól
  • pieprz
Warzywa obrać i razem z kiełbasą pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Szczaw umyć i posiekać w cienkie paski. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodać szczaw i przesmażoną kiełbasę. Gotować jeszcze około 15 minut. Jajka ugotować na twardo. Mąkę połączyć ze śmietaną i odrobiną wody. Dolać trochę zupy i zahartować śmietanę. Wlać do garnka. Chwilę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz