Delikatne placuszki z gruszkami
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2-3 gruszki w zależności od wielkości
- olej do smażenia
Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka razem z cukrem miksować około 2 minuty. Potem dodać jogurt, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mielone orzechy. Zmiksować. Na koniec dodać gruszki i wymieszać łyżką. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Można posypać cukrem pudrem, choć i tak są wystarczająco słodkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz