piątek, 25 kwietnia 2014

Cuszima

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu Czarująca klasyka smaku. Ciasto jest pyszne, choć trochę pracochłonne, ale warto go zrobić. Polecam. 
Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
Mus z truskawek:
  • 1/2 kg mrożonych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
Masa śmietanowa:
  • 1/2 litra kremówki
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • biszkopty okrągłe
Polewa:
  • 15 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • wiórki kokosowe
Upiec biszkopt jasny. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Upiec biszkopt ciemny. Żółtka obdzielić o białek. Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec dodać cukier, a potem żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa budyniowa: z mleka odlać pół szklanki. Dodać budynie i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać budyń i mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić , a potem zmiksować z margaryną.
Mus z truskawek: Rozmrożone truskawki zmiksować, podgrzać i wsypać galaretki. Dokładnie rozmieszać. Przestudzić.
Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Kremówkę ubić lekko z cukrem i dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać.
Polewa: margarynę rozpuścić, dodać kakao, cukier oraz mleko. Mieszać, aż składniki dokładnie się połączą. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.
Składanie: biszkopt ciemny, masa budyniowa, połowa musu truskawkowego, biszkopty, pozostały mus, masa śmietanowa, biszkopt jasny, polewa, wiórki kokosowe.

4 komentarze:

  1. na pierwszy rzut oka ciasto podobne do ciasta mojej mamy,tylko u niej bez musu truskawkowego,aa i ciemny biszkopt jest taki łaciaty,wypróbuję Twój przepis na pewno

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu - smaku, tak samo jak i mi :) Piękne warstwy :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy masy nie można zrobić rozpuszczając masło razem z innymi składnikami?

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem że nie wiem, ja tak nie robiłam tej masy. Wydaje mi się że można, ale trzeba jeszcze ciepłą przelać na biszkopt i na pewno zmieni to trochę smak. Wybór metody robienie kremu zostawiam Tobie.

    OdpowiedzUsuń