Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 25 stycznia 2015

Lekko kokosowe śmietankowo czekoladowe ciasto


Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
Masa czekoladowa:
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 10 ag czekolady mlecznej
  • 50 g margaryny
  • 4 łyżki wody
  • wiórki kokosowe
Żółtka rozdzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i trzcinowy. Następnie dodawać kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 180 stopniach. Wystudzić i wtedy podzielić wzdłuż na pół. Wszystkie składniki masy czekoladowej rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i posmarować wierzch obu biszkoptów. Wierzchnią część  biszkoptu posypać wiórkami kokosowymi. Mascarpone zmieszać z kremówką, dodać cukier puder i śmietan fix. Ubić na sztywno. Masę wyłożyć na biszkopt z masą czekoladową i przykryć biszkoptem z wiórkami kokosowymi.


3 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda na cudownie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń