Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 250 g mascarpone
- 250 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
Masa czekoladowa:
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 10 ag czekolady mlecznej
- 50 g margaryny
- 4 łyżki wody
- wiórki kokosowe
Żółtka rozdzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i trzcinowy. Następnie dodawać kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w 180 stopniach. Wystudzić i wtedy podzielić wzdłuż na pół. Wszystkie składniki masy czekoladowej rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i posmarować wierzch obu biszkoptów. Wierzchnią część biszkoptu posypać wiórkami kokosowymi. Mascarpone zmieszać z kremówką, dodać cukier puder i śmietan fix. Ubić na sztywno. Masę wyłożyć na biszkopt z masą czekoladową i przykryć biszkoptem z wiórkami kokosowymi.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Mmm, wygląda na cudownie delikatne :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń