Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 9 lutego 2017

Pizzerinki na dzień pizzy

Dziś światowy dzień pizzy, więc nie mogło się obyć bez tego u mnie w domu. Polecam dziś wersję mini, ale wyszło równie smacznie. Wyszło mi 10 sztuk na grubym cieście, ale spokojnie można zrobić 12-14 sztuk, wtedy ciasto będzie cieńsze.


Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 42 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
Dodatki:
  • 5 łyżek keczupu z dyni lub koncentratu pomidorowego
  • kilka plasterków szynki
  • 1 ogórek konserwowy
  • 4 łyżki kukurydzy
  • mała cebulka
  • 1 pieczarka
  • 1/4 papryki czerwonej
  • zioła prowansalskie
  • 20-30 dag startego żółtego sera
Drożdże rozpuścić z cukrem w szklance ciepłej wody. Następnie dodać 5 łyżek mąki, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie do pozostałej mąki dodać rozczyn, olej, sól i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować 10 okrągłych placuszków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi, kukurydzą i startym serem żółtym. Piec około 20 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz