Zapraszam na proste ciasto drożdżowe z jabłkami, bez jajek i mleka. Przepis znalazłam w gazetce Przepisy czytelników.
Składniki:
- 5 szklanek mąki
- 185 g cukru
- 30 g drożdży
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jabłka
Drożdże wymieszać z jedną szklanką ciepłej wody, łyżką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby drożdże wyrosły. Do rozczynu dodać 4 szklanki mąki, 110 g cukru i wlać 1/3 szklanki oleju. Całość zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Na cieście rozłożyć plasterki jabłka. Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę i posypać jabłka. Odstawić na 20 minut , a potem piec około 45 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz