Łączna liczba wyświetleń

środa, 17 czerwca 2015

Drożdżówka bez jajek i mleka, ale z jabłkami

Zapraszam na proste ciasto drożdżowe z jabłkami, bez jajek i mleka. Przepis znalazłam w gazetce Przepisy czytelników.
 

Składniki:
  • 5 szklanek mąki
  • 185 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 jabłka 
 Drożdże wymieszać z jedną szklanką ciepłej wody, łyżką cukru oraz 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby drożdże wyrosły. Do rozczynu dodać 4 szklanki mąki, 110 g cukru i wlać 1/3 szklanki oleju. Całość zagnieść. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Na cieście rozłożyć plasterki jabłka. Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę i posypać jabłka. Odstawić na 20 minut , a potem piec około 45 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz