Bardzo prosty przepis na duży chlebek pszenny. Przepis podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki polecam bo chlebek wychodzi bardzo dobry.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 1 saszetka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody
W dużej misce wymieszać mąkę z solą oraz masło. Dodać drożdże i cukier. Następnie dodać mleko oraz wodę i dokładnie wyrobić, aby było gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do dwukrotnego powiększenia objętości.
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek i wyłożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Potem naciąć chlebek i oprószyć mąką.
Chlebek wstawić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce.
uwielbiam domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuń