Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 31 marca 2015

Chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi

Prosty przepis na smaczny chlebek. Nie trzeba go wyrabiać więc robi się go prosto i szybko. Polecam.

Składniki:
  • 22 g drożdży
  • 500 ml wody
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 100 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 400 g mąki pszennej
  • mleko do posmarowania
W dużej misce wymieszać dokładnie wodę, rozkruszone drożdże, sól, cukier i płatki owsiane. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i żytnią. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Keksówką kilka razy uderzyć o stół, aby odpowietrzyć. Przykryć i odstawić na 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Chlebek posmarować mlekiem i wstawić na około godzinę do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

1 komentarz: