Ciasto wyszło bardzo pyszne i podzielne, gdyż przepis jest na dużą blaszkę. Ciasto to znalazłam na stronie doradca smaku. Polecam bo jest pyszne, choć jak dla mnie może lekko za słodkie przez delicje.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- puszka brzoskwiń lub brzoskwinie ze słoika
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szklanki wody
- 10 dag margaryny
Masa śmietanowa:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 śmietan fixy
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 opakowania delicji
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka i ciągle miksując dodawać stopniowo cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ostudzić i przeciąć wzdłuż.
Brzoskwinie osączyć. Do syropu z brzoskwiń dodać wodę. Budynie rozpuścić w pół szklance syropu. Resztę zagotować i ugotować budyń. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z margaryną. Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć masę budyniową i delicje.
Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody i zostawić do stężenia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixami. Połączyć z tężejącą galaretką i połowę masy wyłożyć na delicje. Przykryć pozostałą częścią biszkoptu, wyłożyć pozostałą częścią masy śmietanowej. Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i układamy wzorek na cieście. Zalewamy 2 tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody.
Super ciasto:)
OdpowiedzUsuńIza:)