- 2 nieduże bakłażany
- 250 g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula cukrowa
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- ser żółty do posypania
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na oleju. Dodać mięso i chwilę smażyć razem. W tym samym czasie bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć i posiekać miąższ, a pesteczki wyrzucić. Bakłażana lekko posolić od środka. Pomidora pokroić w kostkę i razem z posiekanym bakłażanem i natką pietruszki dodać do mięsa. Doprawić przyprawami i dusić chwilę aż składniki się połączą. Na koniec dodać jajko. Wymieszać i napełnić bakłażana. Piec około 45 minut. Pod koniec posypać serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz