Łączna liczba wyświetleń

sobota, 31 października 2015

Bakłażan faszerowany

Składniki:

  • 2 nieduże bakłażany
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula cukrowa
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty do posypania
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na oleju. Dodać mięso i chwilę smażyć razem. W tym samym czasie bakłażana przekroić wzdłuż, wydrążyć i posiekać miąższ, a pesteczki wyrzucić. Bakłażana lekko posolić od środka. Pomidora pokroić w kostkę i razem z posiekanym bakłażanem i natką pietruszki dodać do mięsa. Doprawić przyprawami i dusić chwilę aż składniki się połączą. Na koniec dodać jajko. Wymieszać i napełnić bakłażana. Piec około 45 minut. Pod koniec posypać serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz