Biszkopt jasny:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 250 ml kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1 śmietan fix
Krem kajmakowy:
- 300 ml kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka kajmaku
Poncz:
- 1 szklanka gorącej wody lub herbaty
- 2 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
Dekoracja:
- 500 ml kremówki
- 3 łyżki cukru
- 1-2 śmietan fixy
- kolorowa posypka
- tarta gorzka czekolada
Biszkopt jasny:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i piec około 25-30 minut w 180 stopniach - tak do suchego patyczka.
Biszkopt kakaowy:
Białka rozdzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i piec około 25-30 minut w 180 stopniach - tak do suchego patyczka.
Masa śmietanowa:
Kremówkę ubić razem z cukrem i śmietan fixem.
Masa kajmakowa:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem.
Poncz:
W wodzie lub herbacie rozpuścić cukier. Przestudzić i dodać sok z cytryny.
Dekoracja:
Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na krem.
Składanie tortu:
Każdy z biszkoptów przeciąć na dwa płaty. Następnie przekroić na pół i można jeszcze każdą połówkę na pół. Ciemny biszkopt ułożyć w kształcie motyla, nasączyć ponczem i wyłożyć połowę masy kajmakowej. Położyć biały biszkopt, nasączyć i wyłożyć masę śmietanową. Położyć ciemny biszkopt, nasączyć i wyłożyć resztę kremu kajmakowego. Położyć jasny biszkopt, nasączyć i kremem z dekoracji pokryć cały tort (zostawić kilka łyżek do udekorowania wierzchu). Startą czekoladą udekorować boki tortu - ja zrobiłam to w formie pasków. Z odłożonego kremu zrobić wzorek na około tortu. Środek każdego skrzydła dowolnie udekorować kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz