Łączna liczba wyświetleń

sobota, 1 kwietnia 2017

Muffinki jak murzynek



Składniki:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • prawie 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 190 g margaryny


W garnuszku roztopić mleko, kakao, cukier i margarynę. Chwilę podgrzewać razem na niedużym ogniu. Dokładnie wymieszać, a potem odstawić do przestudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Dodać również mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto przełożyć do papilotek i piec około 20-25 minut w 180 stopniach - tak do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, aby wystygły. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz