Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Zwykła zebra z orzechami

Szybko, prosto i smacznie, a w dodatku z orzechami.



Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • aromat migdałowy
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, orzechy, olej, wodę i kilka kropli aromatu migdałowego. Zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać mąkę, a do drugiej kakao. Wymieszać. Do natłuszczonej tortownicy nakładać po 5 łyżek jasnej i ciemnej masy. Piec 30-35 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: