Szybko, prosto i smacznie, a w dodatku z orzechami.
Składniki:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mielonych orzechów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- aromat migdałowy
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, orzechy, olej, wodę i kilka kropli aromatu migdałowego. Zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać mąkę, a do drugiej kakao. Wymieszać. Do natłuszczonej tortownicy nakładać po 5 łyżek jasnej i ciemnej masy. Piec 30-35 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Proste ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń