Chwilkę trzeba poświęcić, aby przygotować to ciasto, ale warto jest pyszne.
Biszkopt:
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 litr mleka
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru
- 1 margaryna
- 3 łyżki cukru waniliowego
- herbatniki
- 400g truskawek
- 2 łyżki cukru
- galaretka truskawkowa
- 250 ml kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1 śmietan fix
- kolorowa posypka
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Wlać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszać, ciasto piec w kwadratowej tortownicy ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
3 szklanki mleka zagotować razem z cukrami i margaryną. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć herbatnikami.
Truskawki zmiksować, zagotować w garnku i wymieszać z galaretką. Gdy zacznie tężeć wylać na herbatniki.
Kremówkę zmiksować z cukrem, dodać śmietan fix i ubić. Przełożyć na ostudzone truskawki. Posypać kolorową posypką.
Zdecydowanie pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń