Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kruche z czereśniami i budyniową pianką

Dziś proponuję bardzo popularne kruche ciasto z owocami, u mnie tym razem z czereśniami. Jest pyszne i bardzo proste. Polecam.

Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 kg czereśni
Zimną margarynę posiekać i zagnieść ciasto razem z pozostałymi składnikami. Ciasto podzielić na 2 części (60 i 40 %). Włożyć do zamrażalki conajmniej na godzinę. Dużą blachę, taką 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce większą część ciasta. Docisnąć ręką i piec około 20 minut w 190 stopniach, aż ciasto lekko się zrumieni. Wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując. Na koniec wlewać strużką olej. Na zimny spód wyłożyć piankę, ułożyć połówki czereśni (skórka na dole). Na czereśnie zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 30-40 minut w 190 stopniach. Ostudzić.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I takie właśnie jest, a w dodatku bardzo szybko znika .

      Usuń