Łączna liczba wyświetleń

piątek, 30 października 2015

Rogaliki ze śliwkami

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • śliwki węgierki
  • cukier puder do posypania
Margarynę posiekać z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Kawałki ciasta rozwałkować na okrągły placek i pociąć na niewielkie trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść 1/4 śliwki i zwijać zaczynając od szerszej strony. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wyszły mi 32 sztuki.

3 komentarze:

  1. Śliczne i równiutkie Ci wyszły, na pewno też mega pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow :) Takiego podania rogalików jeszcze nie widziałam, ale świetny pomysł. Musze wypróbować :) Na moim blogu też mam ciekawy przepis ze śliwkami (i nie tylko ;) ). Zapraszam :)

    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i polecam a Twój blog na pewno odwiedzę.

    OdpowiedzUsuń