- 250 g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- śliwki węgierki
- cukier puder do posypania
Margarynę posiekać z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Kawałki ciasta rozwałkować na okrągły placek i pociąć na niewielkie trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść 1/4 śliwki i zwijać zaczynając od szerszej strony. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Z tej porcji wyszły mi 32 sztuki.
Śliczne i równiutkie Ci wyszły, na pewno też mega pyszne.
OdpowiedzUsuńWow :) Takiego podania rogalików jeszcze nie widziałam, ale świetny pomysł. Musze wypróbować :) Na moim blogu też mam ciekawy przepis ze śliwkami (i nie tylko ;) ). Zapraszam :)
OdpowiedzUsuńwww.lekarzeodkuchni.blogspot.com
Dziękuję i polecam a Twój blog na pewno odwiedzę.
OdpowiedzUsuń