Dziś proponuje pyszne ciasto z jabłkami. Trochę podobne do szarlotki, ale wzbogacone lekkim cytrynowym krem. Ciasto pięknie wygląda, ale i w smaku jest pyszne. Przepis znalazłam na tym blogu.
Masa jabłkowa:
- 1 1/2 kg obranych jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Ciasto kruche:
- 3 szklanki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakao
Krem budyniowo-śmietanowy
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 200 g śmietanki kremówki
Ciasto kruche: mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimną margaryną, potem dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i dokładnie zagnieść, aby miało jednolity kolor. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część podzielić na pół i każdą z połówek wyłożyć na blaszkę o wymiarach 21x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
Jabłka pokroić w kostkę. Jabłka włożyć do garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Dusić, aż jabłka trochę zmiękną i odparuje z nich sok. Pod koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Wystudzić.
Połowę jabłek wyłożyć na jedno z ciast jasnych, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu wstawić do piekarnika drugą szarlotkę. Wystudzić oba ciasta.
Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Szklankę mleka wlać do garnka. W pozostałej części rozpuścić proszek budyniowy. Do mleka dodać cukier, zagotować, wlać mleko z proszkiem budyniowym i ugotować budyń. Zdjąć z ognia i połączyć z rozpuszczoną galaretką. Mieszać do czasu, aż powstanie jednolita masa. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę, przykryć drugim plackiem. Docisnąć i wstawić do lodówki. Ciasto jest najlepsze następnego dnia.
Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń