Przetwory ogórkowe w pełni oto kolejny przepis, który znalazłam tym razem na blogu Gotowanie i pieczenie i love it. Zastąpiłam jedynie chili papryką ostrą, bo tą akurat miałam i pokroiłam ogórki w plasterki. Polecam ten przepis.
Składniki:- 2 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 główka czosnku
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
- 1 szklanka cukru
Ogórki umyć, pokroić w plasterki. Posypać solą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzić z powstałej wody, dodać paprykę ostrej i pokrojony w kostkę czosnek. Ocet razem z cukrem i olejem zagotować, ostudzić i wlać do ogórków. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 12 godzin.
Po tym czasie ogórki wyłożyć ciasno do słoiczków, zalać powstałym płynem i w razie potrzeby dolać wodę. Zakręcić. Pasteryzujemy około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz