Łączna liczba wyświetleń

środa, 16 lipca 2014

Ogórki z papryką ostrą i czosnkiem

Przetwory ogórkowe w pełni oto kolejny przepis, który znalazłam tym razem na blogu Gotowanie i pieczenie i love it.  Zastąpiłam jedynie chili papryką ostrą, bo tą akurat miałam i pokroiłam ogórki w plasterki. Polecam ten przepis. 
Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 szklanki octu
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru
Ogórki umyć, pokroić w plasterki. Posypać solą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ogórki odcedzić z powstałej wody, dodać paprykę ostrej i pokrojony w kostkę czosnek. Ocet razem z cukrem i olejem zagotować, ostudzić i wlać do ogórków. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 12 godzin.
Po tym czasie ogórki wyłożyć ciasno do słoiczków, zalać powstałym płynem i w razie potrzeby dolać wodę. Zakręcić. Pasteryzujemy około 10 minut.


Przetwory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz