Łączna liczba wyświetleń

sobota, 26 lipca 2014

Jagodzianki z automatem do pieczenia 2

Witajcie, po ostatnich udanych jagodziankach z automatu do chleba postanowiłam zrobić drugą wersję. Tym razem robiłam ze świeżych drożdży i bułeczki zrobiłam trochę mniejsze i bardziej okrągłe. Oczywiście smakują super.
 
Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 42 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 czubata łyżka stopionego masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • jagody
  • cukier waniliowy
  • jajko do posmarowania bułeczek
 
Do automatu do chleba wkładamy najpierw mokre składniki, czyli mleko, jajka i masło. Potem dodajemy cukier i sól. Całość zasypujemy mąką i na wierzch rozkruszamy drożdżem. W automacie nastawiamy program do wyrabiania ciasta i czekamy aż ciasto będzie gotowe. U mnie trwa to 1,5 godziny. Po tym czasie przygotowujemy jagody, czyli łączymy je z cukrem waniliowym. Z ciasta odrywać po kawałku ciasta, formować kulki, spłaszczyć i ułożyć na środku nadzienie. Bułeczki należy dokładnie pozlepiać, by jagody nie wypłyneły. Uformować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach w piekarniku, aż bułeczki się zrumienią.
 
 

Jagodowe lato Słodkie jagodowe lato

3 komentarze:

  1. Jagodzianki uwielbiam. W automacie drożdżowego jeszcze nie robiłam, wolę bawić się ręcznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi akurat ostatnio nie chce się bawić w wyrabianie ręczne więc włożyłam do automatu.

      Usuń
  2. Najlepsze drożdżówki o tej porze roku! Pycha! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń