Składniki:
- 40 dag makaronu muszelki
- 30 dag mięsa mielonego
- 2 cebule cukrowe
- 3 pieczarki
- 1 papryka czerwona
- 3 jajka
- 15 dag startego sera zółtego
- sól
- pieprz
- przyprawa do spaghetti
- olej
Mięso mielone podsmażyć na oleju. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę smażyć razem. Potem dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Doprawić i dusić około 20 minut.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron zmieszać z sosem i jajkami. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przełożyć makaron z dodatkami. Zapiekać około 25 minut w piekarniku. Przed końcem posypać tartem serem żółtym.
Pora na zapiekanki rozpoczeta :) coraz wieceje swiezych warzyw jest dostepne. Przepisy kulinarne pelne pomidorow, sera, szparagów, szpinaku mienia sie coraz jasniejszymi barwami w zapiekaniu dań :)
OdpowiedzUsuń