Sezon jagodowy w pełni, więc nie mogło się obyć bez ciasta z jagodami. Przepis na to kruche ciasto znalazłam na blogu u Kasi i od razu mi się spodobało. Nie wiem tylko czy nie jest w nim za mało sera, bo jest słabo wyczuwalny. Następnym razem zastanowię się czy nie zrobić z podwójną ilością masy serowej.
Ciasto:
- 550 g mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 250 g mascarpone
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 600 g jagód
Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozłożyć na blaszce i podpiekamy około 12 minut w 180 stopniach, aż lekko się zrumieni.
Ser miksujemy z jajkami i cukrem pudrem i wykładamy na przestudzone ciasto. Na ser przekładamy równomiernie jagody i ścieramy na koniec zamrożone ciasto. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Super ciasto, poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńcudne ciasto!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie! :)