- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 kg jabłek
- kostka margaryny
- 5 jajek
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 torebki budyniu śmietankowego
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru i proszkiem do pieczenia oraz margaryną. Wyrobić ciasto dodając żółtka i śmietanę. Z wyrobionego ciasta oddzielić 1/3 i włożyć do lodówki. Pozostałą częścią ciasta wylepić tortownicę. Na cieście rozłożyć jabłka starte na dużych oczkach. Z białek ubić pianę i dodawać stopniowo cukier i budyń. Masę wyłożyć na jabłka, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz