Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Pierogi z wędzonym boczkiem

Ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo:
  • 1 mała cebulka
  • 70 g kiełbasy cienkiej
  • 1 łyżka smalcu
Boczek przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Do boczku dodać cebulę, pokrojone w kostkę jajka, jajko surowe, bułkę tartą, majeranek i pieprz. Wymieszać.
Do mąki dodać sól, jajko i stopniowo wodę. Wyrobić ciasto. Z ciasta formować średniej wielkości kulki i rozwałkować je na okrągłe placki. Następnie nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Kiełbasę pokroić w kostkę i razem z posiekaną w kostkę cebulką podsmażyć na smalcu.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Polać kiełbaską z cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz