- 20 dag mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 jajka na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebulka
- 70 g kiełbasy cienkiej
- 1 łyżka smalcu
Boczek przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Do boczku dodać cebulę, pokrojone w kostkę jajka, jajko surowe, bułkę tartą, majeranek i pieprz. Wymieszać.
Do mąki dodać sól, jajko i stopniowo wodę. Wyrobić ciasto. Z ciasta formować średniej wielkości kulki i rozwałkować je na okrągłe placki. Następnie nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Kiełbasę pokroić w kostkę i razem z posiekaną w kostkę cebulką podsmażyć na smalcu.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Polać kiełbaską z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz