Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 12 września 2013

Delikatne placuszki z gruszkami

Składniki:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2-3 gruszki w zależności od wielkości
  • olej do smażenia
Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka razem z cukrem miksować około 2 minuty. Potem dodać jogurt, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mielone orzechy. Zmiksować. Na koniec dodać gruszki i wymieszać łyżką. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Można posypać cukrem pudrem, choć i tak są wystarczająco słodkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz