Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 26 września 2013

Kurczak w ciescie

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa złocista do kurczaka
  • olej do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić na paski. Posypać przyprawą złocistą do kurczaka z obu stron. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski wsypać obie mąki, musztardę, czosnek, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Do ciasta włożyć paski kurczaka, wymieszać i wstawić na 3 godziny do lodówki. Olej rozgrzać i wkładać kurczaka. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać od razu po usmażeniu np z ryżem i sałatką z białej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz