- 1 pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawa złocista do kurczaka
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka pokroić na paski. Posypać przyprawą złocistą do kurczaka z obu stron. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do miski wsypać obie mąki, musztardę, czosnek, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Do ciasta włożyć paski kurczaka, wymieszać i wstawić na 3 godziny do lodówki. Olej rozgrzać i wkładać kurczaka. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać od razu po usmażeniu np z ryżem i sałatką z białej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz