Lekko kwaskowa tarta jabłkowo rabarbarowa, krucha i pyszna.
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g margaryny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łodygi rabarbaru
- 3 jabłka
- galaretka agrestowa
- ewentualnie cukier do smaku
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Rabarbar również obieramy i kroimy w półplaterki. Owoce przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy, aż owoce lekko zmiękną. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dodajemy do garnka i gotujemy razem 10 minut. Jeżeli masa wyda nam się zbyt mało słodka można dosypać cukru. Przestudzić.
Szklankę mleka zagotować, a w pół szklance mleka rozmieszać mąkę, cukier i żółtka. Wlewamy do gotującego mleka i gotujemy budyń. Studzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki (część odkładamy do zrobienia kratki na wierzchu) i wylepiamy formę na tartę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
Następnie wykładamy na ciasto jabłka z rabarbarem i budyń. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Pieczemy 20-25 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz