Składniki:
- 1 nieduża cukinia
- 20 dag mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 nieduża cebula
- 1 pieczarka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- koperek
- plaster sera żółtego
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć środek, lekko posolić. Mięso podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pokrojoną w kostkę i pieczarkę oraz drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę razem, podlać wodą i doprawić. Na koniec dodać koncentrat i trochę wody, oraz posiekaną zieleninę. Chwilę dusić. Dodać jajko i podsmażyć. Z cukinii odlać wodę. Napełnić farszem przykryć folią aluminiową i wstawić cukinię do nagrzanego do 180 stopni piekarniku. Piec około 20 minut. Serek pokroić w paski i ułożyć na cukinii. Zapiekać do stopienia serka. Podawać z ryżem.
Dziękuję za wspaniały przepis i udział w mojej akcji "Faszerujemy 2014!"
OdpowiedzUsuńWielbię cukinię pod każdą postacią. Według mnie to uniwersalne warzywo :)
OdpowiedzUsuńJa również ni wyobrażam sobię lata bez cukinii, zawszę sadzę ją w ogródku.
Usuń