Naleśniki:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 20 dag mięsa z rosołu
- marchewka z rosołu
- 1 średnia cebula
- 1/2 piersi z kurczaka
- 4 pieczarki
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- 2-3 łyżki śmietany
- olej
- 2 łyżki tartego sera żółtego
Z mąki, jajek, mleka i soli przygotować ciasto na naleśniki. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć 6 naleśników.
Mięso z rosołu pozbawić kości i skóry - rozdrobnić. Marchewkę, cebulę, pieczarki i kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pierś kurczaka posypaną przyprawą. Dodać cebulę i pieczarki. Chwilę smażyć razem. potem dodać marchew i mięso z rosołu. Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze chwilę razem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać śmietanę. Podgrzewać jeszcze około 2 minuty. Naleśniki napełniać farszem, zwijać i przekroić na 4 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać tartym serem. Piec 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz