W tym roku postanowiłam zrobić coś na zinę z cukinni i znalazłam pyszny przepis w gazetce Przepisy Czytelników nr 8/2013. Już prubowałam sałatka jest pyszna. Zmieniłam tylko chili na paprykę ostrą i nie dodałam kolendry.
Składniki:- 3 kg cukinii
- 500 g cebuli
- 500 g marchewki
- 6 łyżek soli
- 1 kg papryki czerwonej
- olej
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżeczki gorczycy
- kilka liści laurowych + po kawałku na słoik
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
Cukinię umyć - nie obierać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać 4 łyżkami soli i odstawić na 2-3 godziny. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Posypać 2 łyżkami soli i również odstawić na 2-3 godziny.
Cukinię i cebulę odcisnąć. Wymieszać. Dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i paprykę pokrojoną w nieduże paseczki.
Ocet zagotować, dodać cukier, a gdy się rozpuści, dołożyć wszystkie przyprawy. Gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na 3 godziny. Warzywa razem z zalewą przełożyć do słoików. Do każdego włożyć kawałek liścia laurowego i wlać 1 łyżkę oleju.
Pasteryzować 20-30 minut.
Sałatkę Twojego przepisu zrobiłam około miesiąca temu i niestety była tak pyszna, że na zimę już nic nie zostało :( Dzięki. Następnym razem zrobię więcej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Cieszę się że smakowała, ja również nie robię jej raz tylko minimum dwa razy.
UsuńMam pytanie do każdego słoika dajemy 1 łyżkę oleju?
OdpowiedzUsuńTak wlewamy łyżkę oleju na wierzch każdego słoiczka.
Usuńmam pytanie jutro chce zrobić ta sałatke. z cukini musze wydrążyć srodek?? i ile słoikow litrowych wychodzi z Twoich proporcji ?
OdpowiedzUsuńJa zawsze wydrążam środek, a z tej porcjii wychodzi mi około 13 słoików takich na zdjęciu.
UsuńA ja będe robic jutro
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie zapomniałam dodac po łyżce oleju do kazdego słoika .Co teraz otworzyć i zalać czy poprostu zostawic. Czy brak oleju moze spowodowac popsucie sie moich przetworów
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze że niewiem czy się popsuje, ale napewno będzie bardziej bezpiecznie z olejem.
UsuńZamiast bawić się w wlewanie po łyżce oleju do słoika,spokojnie można wlać do całej sałatki szklankę oleju i wymieszać będzie to samo:) olej wypłynie .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak jeszcze nie robiłam
Usuńhej, chciałam zapytać ile wody do zalewy?czy nie dajesz?
OdpowiedzUsuńNie daję wody.
UsuńSałatka naprawdę pyszna! Zrobiłam z połowy porcji, ale już wiem że będą jeszcze dwie porcje.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowała.
UsuńWylać odciśnięty sok i nie dodawać więcej soli?
OdpowiedzUsuńDokładnie.
Usuńnie dodawać!!!
OdpowiedzUsuńjakby trzeba było dodawać to by było chyba napisane.
OdpowiedzUsuńcukinię zetrzeć na grubej tarce ,nie zrobi się z tego zupa ?
OdpowiedzUsuńTak zetrzeć. Mi nigdy się nie zrobiła z tego "zupa", choć robię ją każdego roku.
Usuń