Łączna liczba wyświetleń

środa, 9 lipca 2014

Ostra sałatka z ogórków

Czas przetworów już zaczęty, teraz pora na pierwsze w tym roku przetwory z ogórków. Przepis na te ogórki znalazłam na blogu Kulinarna pasja i postanowiłam je zrobić. Oto rezultat. Wyszło mi 20 takich oto słoiczków. Na zimę jak znalazł.
Składniki:
  • 5 kg ogórków
  • 4 cebule
  • 3 łyżki soli
  • 1 sos koperkowo-ziołowy Knorr
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Zalewa:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
Ogórki umyć, odciąć końcówki i poszatkować na plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie odlać powstała wodę, dodać sos z torebki, pieprz, paprykę i posiekany koperek. Dobrze wymieszać. Składniki zalewy zagotować, lekko ostudzić i zalać ogórki.
Ogórki włożyć do słoików, zalać resztą zalewy z ogórków (ja lałam do każdego po trochu i jak mi zbrakło to dolałam wody - może za mało ich upychałam). Pasteryzować około 10 minut.

1 komentarz:

  1. Cieszę się, że skorzystałaś z tego przepisu. Sałatka jest pyszna - mąż ją uwielbia!

    OdpowiedzUsuń