- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 10 g drożdży
- 1 jajko
- 40 g margaryny
- szczypta soli
- 9 truskawek
- 50 g mąki
- 25 cukru
- 25 g margaryny
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
Mleko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, 4 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru waniliowego. Wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut. Margarynę roztopić, ostudzić. Do miski przełożyć pozostałą mąkę, cukier waniliowy, sól, jajko i margarynę oraz rozczyn. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę. W tym czasie zrobić kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier i orzechy, a potem dodać rozpuszczoną margarynę. Wszystko dokładnie połączyć.
Silikonowe foremki na muffinki spryskać olejem. Przekładać łyżką ciasto, tak do 3/4 wysokości. Pokrojone na 4 części truskawki lekko wcisnąć w ciasto i posypać kruszonką. Zostawić na 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach.
Pyszne maleństwa :)
OdpowiedzUsuń