Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 29 czerwca 2014

Szybkie ppancakes z cukinią

Przepis na takie pyszne placuszki znalazłam  na blogu Bake&Taste. Zawierają cukinię, która zaczeła się pojawiać już u mnie w ogródku, więc jak tu nie zrobić takich pyszności. Moje nie wyglądają aż tak pięknie, ale córka zajadała się nimi zwłaszcza z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną. Wyszły naprawdę pyszne. Polecam.
Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, jogurt naturalny, olej i jajko. Wymieszać trzepaczką. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą cukinię. Placuszki smażyć na rumiano z obu stron na suchej patelni. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem dżemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz