Przepis na takie pyszne placuszki znalazłam na blogu Bake&Taste. Zawierają cukinię, która zaczeła się pojawiać już u mnie w ogródku, więc jak tu nie zrobić takich pyszności. Moje nie wyglądają aż tak pięknie, ale córka zajadała się nimi zwłaszcza z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną. Wyszły naprawdę pyszne. Polecam.
Składniki:- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, jogurt naturalny, olej i jajko. Wymieszać trzepaczką. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą cukinię. Placuszki smażyć na rumiano z obu stron na suchej patelni. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem dżemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz