Dziś zapraszam na proste ciasto kruche z jabłkami i budyniem. Sezon jabłkowy w pełni więc takiego ciasta nie może zabraknąć. Poza tym dziś zauważyłam że liczba odwiedzin bloga przekroczyła 300 000 dziękuję Wam za to i zapraszam na moje przepisy.
Ciasto:- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 2 jajka
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg obranych już jabłek
- łyżeczka cynamonu
- ok 1 szklanka cukru (zależy od słodkości jabłek)
Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
Z zimnej margaryny i pozostałych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, a drugą do zamrażarki. Można to zrobić dzień wcześniej.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć sok.
Ciasto z lodówki wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć odciśnięte jabłka. Z mleka i budyniu w proszku ugotować budyń i wyłożyć jeszcze ciepły na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz