- 45 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
- 1,5 kg jabłek już obranych
- 5 łyżek cukru (zależy od słodkości jabłek)
- 2 garście rodzynek
W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta, aż powstanie jednolita masa (jeżeli ciasto jest zbyt klejące można dodać mąki). Ciasto podzielić na dwie części - jedna większa i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier i rodzynki, następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć większą część ciasta. Na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Następnie nożem zrobić ozdobne wzorki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Prosty, ale jaki pyszny! :)
OdpowiedzUsuńZrobilam i wyszedl pyszny :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakował.
UsuńWyszedl kruchy i bardzo smaczny :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakował
Usuń