Ciasto:
- 45 dag mąki pszennej
- 20 dag margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg twardych jabłek już obranych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- cukier puder do posypania
Z mąki, margaryny, cukru, żółtek, soli, proszku do pieczenia i wody szybko zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta włożyć do zamrażarki. Resztę ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Następnie piec ciasto 10 minut w 180 stopniach. W tym amym czasie jabłka posiekać w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały i wymieszać razem z cynamonem i cukrem. Podpieczone ciasto posypać płatkami migdałowymi. Wyłożyć masę jabłkową i posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażalnika. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika na 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Płatki musiały przyjemnie chrupać :)
OdpowiedzUsuń